ARENA SPREMNA ZA PROJEKCIJE

OBJAVLJEN MEĐUNARODNI PROGRAM 68. PULSKOG FILMSKOG FESTIVALA: Za festivalske nagrade natjecat će se deset recentnih naslova europske kinematografije

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Arena, festival

Arena, festival


U međunarodnom programu 68. Pulskog festivala, za nagrade će se natjecati deset recentnih naslova europske kinematografije, a među njima su i tri manjinske hrvatske koprodukcije.

Vedran Živolić u filmu "Moje jezero"

Od njih se posebno ističe "Baksuzno bubanje ili bezumni pornić" rumunjskog redatelja Radua Judea, pobjednik ovogodišnjeg Berlinalea koji će u Puli imati svoju hrvatsku premijeru. Film preispituje osudu i predrasude konzervativnog društva nakon slučajno objavljenog porno uratka jedne profesorice.

Od manjinskih koprodukcija u program je uvrštena i drama "Moje jezero" albanskog redatelja Gjergja Xhuvanija s Vedranom Živolićem u jednoj od glavnih uloga te nastavak velikog regionalnog akcijskog hita "Južni vjetar 2 – Ubrzanje" srpskog redatelja Miloša Avramovića, koji će u Puli doživjeti i svoju svjetsku premijeru.

Osim tri spomenute manjinske hrvatske koprodukcije za nagrade će se boriti još sedam novijih europskih naslova koji su svoje svjetske premijere imali na festivalima u Cannesu, Veneciji, Varšavi, Moskvi, Göteborgu i Zürichu. Iz Italije dolaze dva filma.

O posljedicama sumnje u vlastitu odluku da odbije pomoći žrtvi prometne nesreće s nacističkom tetovažom pripovijeda film snimljen u Trstu, "Ne mrzi", debitanta Maura Mancinija, dok priču o suočavanju samohranog oca s terminalnom bolešću donosi naslov "Nigdje posebno" redatelja i producenta Uberta Pasolinija, u talijansko-britansko-rumunjskoj koprodukciji, s Jamesom Nortonom u glavnoj ulozi. Oba filma premijerno su prikazana na festivalu u Veneciji.

Politička satira

Iz Rumunjske nam dolazi duhovita politička satira "Kampanja" redatelja Mariana Crisana, dok je ljubimac europske festivalske publike film "Limbo" redatelja Bena Sharrocka, dramska komedija o izbjeglicama privremeno smještenim na škotski otočić u iščekivanju svojih dozvola boravka i šansi za bolji život.

Finski film "Društvene igre" redateljice Jenni Toivoniemi duhovit je prikaz kasnog odrastanja grupe prijatelja. Iz Austrije u Pulu dolaze dva filma: hvaljeni "Hochwald" redateljice Evi Romen o mladom homoseksualcu iz provincije koji se mora suočiti s posljedicama terorističkog napada i iznenadne smrti prijatelja, a "Lisica u rupi" Armana T. Riahija dinamična je drama o novom učitelju u zatvoru za maloljetnike koji je primoran suočiti se sa svojim strahovima i nesigurnostima.

Filmove Međunarodnog programa ocjenjuje tročlani ocjenjivački sud koji ujedno dodjeljuje Zlatnu Arenu za najbolji film, Posebno priznanje ocjenjivačkog suda, zatim Zlatnu Arenu za najbolju manjinsku koprodukciju te za hrvatski doprinos u manjinskoj koprodukciji.

Osim nagrada ocjenjivačkog suda, filmovi će dobiti i Diplomu za najbolje ocijenjeni film od publike te Nagradu kritike koju dodjeljuje ocjenjivački sud filmskih kritičara.

Filmovi na programu

Baksuzno bubanje ili bezumni pornić, r. Radu Jude (Rumunjska, Luksemburg, Hrvatska, Češka)

Društvene igre, r. Jenni Toivoniemi (Finska)

Hochwald, r. Evi Romen (Austrija, Belgija)

Južni vjetar 2 – ubrzanje, r. Miloš Avramović (Srbija, Hrvatska)

Kampanja, r. Marian Crisan (Rumunjska)

Lisica u rupi, r. Arman T. Riahi (Austrija)

Limbo, r. Ben Sharrock (Velika Britanija)

Moje jezero, r. Gjergj Xhuvani (Albanija, Kosovo, Sjeverna Makedonija, Hrvatska, Italija)

Ne mrzi, r. Mauro Mancini (Italija, Poljska)

Nigdje posebno, r. Uberto Pasolini (Italija, Velika Britanija, Rumunjska)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini