ČAK 24 PJEVAČKIH ZBOROVA NA NAJDUGOVJEČNIJOJ POREČKOJ MANIFESTACIJI

"Naš kanat je lip" s rekordnih 600 pjevač(ic)a


Tradicionalno obilježen izvrsnošću amaterskog zborskog pjevanja i ugodnom atmosferom, jedna od najdugovječnijih porečkih manifestacija, "Naš kanat je lip", jučer je u svom 46. izdanju u porečkoj Istarskoj sabornici okupio rekordnih 600 zboraša i zborašica. I ovaj je put to susret predanih pjevača, svirača, dirigenata, skladatelja, glazbenih pedagoga i nemalog broja ljubitelja pjevanja na istarskoj ljestvici i istarsko-primorskom dijalektu.

Bogata tradicija ove manifestacije - kako je kazala Đeni Dekleva Radaković, dugogodišnja voditeljica ove manifestacije, dirigentica i jedna od rijetkih skladateljica koja uspješno stvara upravo u okviru istarske ljestvice, dijelu nematerijalne baštine pod zaštitom UNESCO-a - doprinijela je pozicioniranju istarske i hrvatske glazbene kulture, s posebnom ulogom brojnih istarskih glazbenika svih profila u tome.

Sinoć je nastupilo 13 zborova iz Italije, Slovenije, Istre i Rijeke, a večeras će još 11 zborova, uz dodjelu priznanja zborovima i dirigentima. Predstavljena je i XIV. zbirka skladbi, koja obuhvaća sve skladbe koje su izvedene i koje su u međuvremenu napisane.

Naš kanat je lip" - susret zborova pjevača amatera, djece, mladeži i odraslih - glazbena je manifestacija osnovana 1972. u Poreču nastojanjem Slavka Zlatića i njegovih suradnika, a nazvana je po skladbi Ivana Matetića Ronjgova (1880. - 1960.), koji je fiksirao "istarsku ljestvicu", tonski niz od šest tonova i polutonova, nakon čega je mogao zabilježiti narodna pjevanja ovog kraja te skladati u tom duhu.

S po tri-četiri pučke ili autorske pjesme, sinoć su nastupili porečki mješoviti pjevački zbor "Joakim Rakovac", slovenski muški pjevački zbor "Delfin" iz Izole, mješoviti pjevački zbor "Jeka Primorje" iz Rijeke, porečka vokalna skupina "Parentine", novigradski mješoviti pjevački zbor "Lavanda", a nakon njih pjevat će Mješoviti pjevački zbor "Kuje" iz Ližnjana, riječki mješoviti pjevački zbor Slovenskog doma KPD "Bazovica", riječki mješoviti pjevački zbor "Rijeka-Sempre Allegro", vokalna skupina "AD Libitum" iz Brtonigle., tršćanski mješoviti pjevački zbor "Slovenec-Slavec", Vokalna grupa "Romansa" iz Buja, Akademski zbor Konzervatorija "Giuseppe Tartini" iz Trsta i Mješoviti pjevački zbor Glazbenog društva "Sokol" iz Buzeta.

Večeras (subota) nastupit će Mješoviti pjevački zbor "Ronjgi" iz Viškova, Vokalna skupina "Lira" Rijeka, Mješoviti pjevački zbor i ženska vokalna skupina Trsat iz Rijeke, Mješoviti pjevački zbor "Korona" iz Umaga, Mješovita vokalna skupina "Nešpula" iz Pule, Mješoviti pjevački zbor "Arpa" ZT "Dott. Silvio Fortuna" iz Višnjana, Vokalna skupina KUD-a "Zvir" iz Jelenja, Mješoviti pjevački zbor "Svoboda" iz slovenskog Mengeša, pazinski mješoviti pjevački zbor "Roženice", Mješoviti pjevački zbor HGD "Zvijezda Danica" iz Kraljevice te Mješoviti pjevački zbor "Matko Brajša Rašan" iz Pule. (Piše Zoran ANGELESKI, snimio Milivoj MIJOŠEK)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini