NAJNOVIJEBLOK 18

NAJVEĆA INVESTICIJA U KULTURI Arheološkom muzeju Istre odobrena jamstva za kredit od 30 milijuna kuna. Pročitajte kada će otvoriti vrata

| Autor: Danijela BAŠIĆ-PALKOVIĆ

Cijela investicija teška je 102, 7 milijuna kuna od čega muzej s vlastitim sredstvima sudjeluje u iznosu od 27,7 milijuna kuna, ukupno 45 milijuna kuna daje Ministarstvo kulture, dok je ostatak sredstva, osigurano kreditom

  

Obnova Arheološkog muzeja Istre (AMI) koji je zatvoren od 2013. godine trenutno je najveća investicija Ministarstva kulture u Hrvatskoj. U obnovu zgrade planira se ulaganje koje premašuje iznos od 100 milijuna kuna. Na zadnjoj sjednici Vlada je dala zeleno za sklapanje ugovora o dugoročnom kreditu u ukupnom iznosu od 33,4 milijuna kuna.

Vlada je ulaganje prepoznala kao kapitalni projekt od iznimnog značaja važnog za doprinos kulturnoj i turističkoj ponudi Pule, Istre i Hrvatske. Adaptacija i dogradnja zgrade Arheološkog muzeja započela je u 2016. godini, a radovi bi trebali završiti krajem iduće godine. 

Ugovor s HPB-om 

Cijela investicija teška je 102,7 milijuna kuna, od čega muzej s vlastitim sredstvima sudjeluje s 27,7 milijuna kuna, 45 milijuna kuna osigurat će Ministarstvo kulture, dok je ostatak sredstva, odnosno 30 milijuna kuna osigurano putem kredita. Ugovor će se sklopiti između Hrvatske poštanske banke i Arheološkog muzeja Istre, a kredit će se realizirati u periodu od 2020. do 2035. godine.

Ove godine Arheološki za radove treba utrošiti 15 milijuna kuna, a preostali iznos u 2020. godini. Uz samu zgradu, uređuje se i Malo rimsko kazalište, a ta investicija iznosit će oko 15 milijuna kuna te će se najvećim dijelom sufinancirati kroz ITU mehanizam. AMI je rezervirao dio sredstava i za tu investiciju. Jednom kada bude dovršeno, zajedno s uređenjem Kaštela, izgradnjom šetnjice i prigodnom rasvjetom koju će osmisliti svjetski dizajner svjetla Dean Skira, bit će to novi kulturno-povijesni centar grada, svojevremeno nazvan Blok 18.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU
Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Aquarium − ndash; Fort Verudela
Pula: Aquarium − ndash; Fort Verudela
Webcams provided by webcams.travel add a webcam