ZAGREB

Najpoznatiji južnoafrički gospel zbor Soweto Gospel Choir u Lisinskom

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Najpoznatiji južnoafrički gospel zbor Soweto Gospel Choir, trostruki dobitnik nagrade Grammy, u sklopu turneje "Freedom" posvećene Nelsonu Mandeli dolazi i u Zagreb, u Koncertnu dvoranu Vatroslava Lisinskog, gdje će nastupiti u nedjelju 6. studenoga.

Soweto Gospel Choir najpoznatiji je južnoafrički gospel zbor, fenomen koji širi inspirativnu snagu afričke gospel glazbe umotane u vedre poruke nade, vjere i radosti. Pedesetak vrhunskih pjevača, odjevenih u atraktivno, šareno tradicionalno ruho, u svojoj živahnoj i izuzetno ritmičnoj glazbi spajaju afrički gospel, crnačke duhovne pjesme, reggae i američku popularnu glazbu te već skoro dva desetljeća šire dobru energiju i afrički duh diljem svijeta.

Zbor izvodi i tradicionalnu i suvremenu glazbu, kojoj dodaje svoje jedinstvene pečate. Pjevaju na šest (od jedanaest) službenih jezika Južne Afrike u raskošnim harmonijama i emocionalno nabijenim ritmovima.

Nastupali su i surađivali s glazbenicima i grupama poput Arethe Franklin, Stevieja Wondera, Roberta Planta, Petera Gabriela, Red Hot Chilli Peppers, U2, Celine Dion, Johna Legenda, Josha Grobana, violinista Andrea Rieua i drugih, te pjevali za utjecajne javne ličnosti kao što su Nelson Mandela, Oprah Winfrey, Bill Clinton i brojni drugi. Zbor je poznat i po svojem humanitarnom djelovanju i pomaganju potrebitima.

Osnovali su vlastitu zakladu Nkosi’s Haven Vukan za nezbrinutu djecu, te majke i djecu oboljelu od AIDS-a. Ambasadori su fondacije Kampanja 46664 Nelsona Mandele te kampanje SHOUT Ujedinjenih naroda i Interpolove Proud to be kampanje. Dobitnici su brojnih nagrada, između ostalih, triju Grammy nagrada za najbolji album tradicionalne svjetske glazbe, kao i nagrade Emmy.

Sastavljen od izvanrednih južnoafričkih pjevača, zbor u Lisinski dolazi drugi put, nakon 2008. godine, kada je svojim nastupom hipnotizirao publiku, ističu iz Lisinskog.

Njihova "Freedom" turneja posvećena je ocu njihove nacije, Nelsonu Mandeli i južnoafričkoj borbi za slobodu.

Prvi dio koncerta, nazvan "Songs of the Free" (Pjesme slobodnih) posvećen je stotoj obljetnici Mandelina rođenja, a u drugom će djelu umjetnici izvesti međunarodne gospel klasike. Uz tradicionalne južnoafričke himne, zbor će na koncertu izvesti i njihovu glasovitu obradu pjesme Amazing Grace, dojmljivu obradu pjesme "Hallelujah" Leonarda Cohena i Freedom Songs Medley.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater