ZAGREB

Nagrada Ivo Vuljević HGM-a Lovri Marušiću

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Hrvatska glazbena mladež, članica najveće međunarodne kulturne mreže za mlade i glazbu Juenesses Musicales International (JMI), ove godine dodijelit će 34. Nagradu Ivo Vuljević, najprestižnije priznanje za sveukupno glazbeno djelovanje, mladom pijanisti Lovri Marušiću. 

Lovro Marušić dobitnik je brojnih nagrada kao što su prve nagrade na Međunarodnom natjecanju IMF u Parizu te na 20. Međunarodnom natjecanju u Santa Cecilia u Portu. U Novom Sadu na Međunarodnom pijanističkom natjecanju 2016. godine osvojio je prvu nagradu, nagradu komisije i nagradu komisije, a svoje je glazbeno djelovanje ovjekovječio i srebrenom medaljom na prestižnom međunarodnom natjecanju Cleveland International Piano Competition 2021. u SAD-u.

Podučavala ga je Rozarija Samodol u rodnom Omišu, a na poziv slavne ruske pijanistice Natalije Trull 2006. godine odlazi u Moskvu na Centralnu muzičku školu pri Državnom konzervatoriju P. I. Čajkovski. Diplomirao je na Muzičkoj akademiji u klasi Ljubomira Gašparovića, a poslijediplomske studije nastavlja u Hochshule für Musik Franz Liszt u Weimaru u klasi Grigoryija Gruzmana. Ujedno je i dobitnik Rektorove i Dekanove nagrade Sveučilišta u Zagrebu. 

Nastupao je s eminentnim orkestrima i vrhunskim komornim sastavima, kao što su The Cleveland Orchestra, Zagrebačka filharmonija, Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije, simfonijski orkestar HNK Split, Zagrebački solisti, Splitski solisti i dr. U njegovim nastupima uživala je publika u Hrvatskoj, SAD-u, Francuskoj, Rusiji, Portugalu, Njemačkoj, Austriji, Portugalu…

Glazbeno djelovanje i brojne uspjehe Lovre Marušića prepoznali su članovi Ocjenjivačkog suda za dodjelu Nagrade Ivo Vuljević, u sastavu maestro Tonči Bilić, kao predsjednik žirija, te mr.sc. Naima Balić, red.prof.art. Anđelko Krpan, akademik Frano Parać i red.prof.art. Berislav Šipuš.

Svečanost uručenja nagrade održat će se 8. prosinca u atriju palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Svečanost će pratiti i gala koncert, kada će nastupiti Zagrebački solisti te dobitnice 33. Nagrade Ivo Vuljević, harmonikašica Martina Jembrišak i pijanistica Mia Pečnik, obje mlade talentirane glazbenice s vrhunskim postignućima u zemlji i inozemstvu.

Hrvatskoj glazbenoj mladeži u organizaciji dodjele Nagrade suradnički su se pridružili Glazbena mladež Zagrebačke županije i HAZU. Mlade glazbenike i dodjelu nagrade podržavaju Ministarstvo kulture RH, Gradski ured za kulturu Grada Zagreba, Hrvatski dom Split, Tis Grupa, Restoran Gallo i vinarija Krauthaker. Glavni sponzor ovogodišnje Nagrade Ivo Vuljević je HEP.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater