ANTONIO SMAREGLIA

Na koncertu za maestrov rođendan nastupile sve sekcije KUD-a "Lino Mariani"

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Danilo MEMEDOVIĆ

Koncert posvećen Antoniu Smaregli u povodu 165. godišnjice njegova rođenja, 90. obljetnice smrti te uz proslave Dana grada Pule održan je u subotu navečer na pulskom Forumu.

Koncert je trebao biti održan prošloga tjedna, pa je zbog nepovoljne vremenske prognoze premješten. Iako je u subotu navečer po malo kišilo, tek koja kap, na Forumu to nije umanjilo ugođaj ovoga koncerta, koji već tradicionalno organizira Kulturno-umjetničko društvo "Lino Mariani".

Nakon nekoliko uvodnih riječi Vita Paoletića, čelnog čovjeka ovoga KUD-a o značaju maestra Smareglie za Pulu i šire, te o njegovim djelima, nastupili su muški, ženski, mješoviti zbor i mandolinisti "Lino Marianija" te svi sudionici zajedno.

Na rasporedu su bila Smareglina djela iz raznih epoha njegova stvaralaštva, što su svi sudionici vrlo korektno izveli. Ženskim zborom ravnala je Orietta Šverko, muškim i mješovitim zborom Ileana Pavletić Perosa, a mandolinistima Klara Cerin. Korepetitor je bio maestro Branko Okmaca.

Antonio Smareglia rođen je u Puli kao sin talijanskog oca Francesca Smareglie iz Vodnjana i majke Hrvatice Giulije Stiglich iz Ičića.

Kao skladatelj, pripadao je razdoblju talijanske verističke opere. Kada je nakon neuspjele operacije oslijepio, mnogi su zapisivali što je diktirao, uključujući njegove sinove Ariberta i Marija, te studente i prijatelje Prima dalla Zoncu, Gastonea Zuccolija i Vita Levija. Umro je u Gradu 1929. godine.

U posljednje vrijeme zahvaljujući Društvu Smaregliana, Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli - Muzičkoj akademiji te Sveučilišnoj knjižnici u Puli dolazi do revalorizacije njegovih opera, tiskanja građe o njemu te izvođenju njegovih djela.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater