SPLIT

Na 31. Marulićevim danima 11 predstava

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Festival hrvatske drame, 31. Marulićevi dani, ove godine posvećen 500. godišnjici Judite, svečano će biti otvoren u utorak, 19. listopada u Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu, a tijekom festivala bit će izvedeno ukupno 11 predstava.

Prva predstava festivala održana je u subotu u Zagrebu, gdje je izveden autorski projekt Filipa Šovagovića i Dubravka Mihanovića "Zagreb 2020 GDK Gavella", a prva predstava u Splitu bit će "Francuzica" Ilije Zovka večeras u 18 sati u Gradskom kazalištu lutaka. Festival se službeno otvara u utorak, a tom će se prigodom dodijeliti i bijenalne nagrade tog kazališta.

Na konferenciji za novinare održanoj u ponedjeljak u splitskom HNK, ravnatelj 31. Marulićevih dana Srećko Šestan najavljeno je u ponedjeljak na konferenciji za novinare podsjetio je da je ovogodišnji festival posvećen 500. obljetnici prvotiska Marulićeve Judite. Napomenuo je da dvije predstave izabrane za ovogodišnji festival, "Monovid" Zagrebačkog kazališta mladih i "Usidrene" splitskoga HNK, neće biti izvedene, kako je rekao, "što zbog tehničkih razloga što zbog bolesti jednog od glumaca".

Šestan je najavio da će vijeću Marulićevih dana predložiti da te dvije predstave sljedeće godine uđu u konkurenciju s predstavama koje će novi selektor ili selektorica izabrati.

"Nadam se da će ovogodišnja selekcija Marulićevih dana pokazati da je kazalište i u ovim nemogućim uvjetima čvrst orah ne samo kod nas u Splitu već i u cijeloj Hrvatskoj i da ćemo stvarno imati što vidjeti kvalitetom predstava i brojem sudionika", kazao je Šestan i dodao da će festival službeno zatvoriti predstava "Kiklop" GDK Gavelle izvan konkurencije. Nju je režirao pokojni Saša Anočić i izvođenje te nagrađene predstave posveta je njemu, dodao je.

Izbornica Gordana Ostović rekla je da su zbog pandemije posljednje dvije godine, koliko je izbornica Marulićevih dana, bile iznenađujuće kaotične, ali je to zapravo pokazalo snagu hrvatskih kazališta jer su bila u nezavidnoj situaciji zbog smanjenog broja gledatelja, a neke su se predstave otkazivale zbog toga što su neki glumci oboljeli od covida, smatra Ostović.

Na ovogodišnje Marulićeve dane se, nastavila je, prijavilo 40 predstava iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije što ne odudara puno od proteklih godina, a upravo to govori o "žilavosti kazališta i kazališne umjetnosti koja se ne da, dok su druge predstave bile izuzetno kreativne i zanimljive", dodala je.

"Izabrala sam 13 predstava, a bit će ih izvedeno 11. Mnoge predstave su i svojim temama odgovorile na pitanja i probleme vremena od pandemije do zagrebačkog potresa. Ova situacija bila je i odraz nekih tema jer je puno predstava govorilo o otuđenosti, depresiji, neke propituju naše tipične probleme primjerice korupcije, mešetarenja lokalnih moćnika, ali na duhoviti način. Imamo i predstave koje se bave muško ženskim odnosima, jednu koja se bavi Domovinskim ratom. Ove godine bilo mi je zanimljivo da su u mnogim predstavama jaki ženski likovi koji su istovremeno i ranjivi, hrabri i neki put i veći od života", rekla je Ostović.

Ravnateljica Drame Marina Vujčić istaknula je kako je veseli svako postavljanje hrvatskog autora na pozornicu istaknuvši da su Marulićevi dani jako važan festival zato što Splićani imaju priliku vidjeti najbolju produkciju hrvatskih autora iz cijele zemlje odabranu od strane izbornice. Misli da je jako važno da se te predstave vide i u Splitu.

Podsjetivši da je ovogodišnji festival posvećen 500. godišnjici prvotiska Judite, ali i da smo u Godini čitanja, te u Mjesecu hrvatske knjige producent festivala Jasen Boko rekao je da se i kazalište u to uključuje na zanimljiv način jer je kazalište temeljeno na nečemu što je knjiga, odnosno drama, odnosno pisani tekst. 

"I mi to promišljamo, pa imamo klasične, suvremene i najnovije tekstove tako da imamo baš neki doprinos u godini čitanja. Jedno drugačije čitanje. Radi se o kazališnom čitanju", rekao je Boko i dodao da je u 2020. godini u hrvatskim kazalištima izvedeno čak 34 posto manje produkcija, ali i da je broj mjesta u gledalištima bio ograničen.

Ove će godine, najavio je Boko, biti predstavljena antologijska knjiga autora Nikole Batušića "Povijest hrvatskog kazališta" i zbornik sa znanstveno-stručnog skupa o Anatoliju Kudrjavcevu "Teatar u Splitu i Splitu u teatru". Treći je popratni događaj čitanje drame Marine Vujčić "Plodna voda", prvonagrađene na prošlogodišnjem natječaju za Nagradu za dramsko djelo Marin Držić .

Gledatelji u Splitu tako će u sljedećih devet dana moći gledati Francuzicu, Bambinu, Dobro je ništa, Feštu, Deset pjesama koje su označile kraj mog ljubavnog života, Grane smo na vjetru, Štajga, Gruntovčani, Umri ženski, Hotel Zagorje i Kiklopa.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater