ZAGREB

Multimedijalna izložba "Vertigo" Martine Ištvan u Galeriji SC

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Zagrebačka Galerija SC u okviru projekta "Oni dolaze..." predstavlja umjetnicu Martinu Ištvan s multimedijalnom izložbom "Vertigo", koja se otvara u petak.

Po riječima autora predgovora izložbe, Leopolda Rupnika, umjetnica se predstavlja dvjema kiparskim instalacijama, kinetičkom skulpturom i video radom, kojima bilježi trenutke osobne fragmentacije u različitim periodima života, kao i metode kojima se autokritički hvata u koštac s isplivanim fragmentima podsvijesti.

Kako je ocijenio, rad "Skok" treba gledati kao autoanalitički čin prijelaza iz svjesnog stanja u nesvjesno, u radu "Potonuće" bavi se ambivalentnim procesom suočavanja s podsviješću te s potiskivanjem anksioznosti, a u kinestetičkoj skulpturi "Vrtnja", umjetnica sebe postavlja u kadar instalacije, pri čemu okretanje ruku oko ruče simbolizira vrtnju u krug oko postojećih problema.

Za kratkometražni eksperimentalni video rad "Vertigo" Rupnik kaže da objedinjuje predstavljene instalacije. "Montirajući kadrove izvedbi kretnji i one-minute skulptura nasuprot bučnih kadrova laveža psića, umjetnica u narativ unosi osjećaj nervoze i nestrpljenja naglašavajući kroz video tjeskobno osjećanje koje prožima cijelu izložbu", ustvrdio je.  

Martina Ištvan magistrica je likovne edukacije, smjer kiparstvo, na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu.  Svoje formalno umjetničko obrazovanje nadopunjuje studijima likovne pedagogije pri Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci i Akademiji likovnih umjetnosti u Osijeku. Sudjelovala je u nizu grupnih izložaba, izvodi performanse, a dobitnica je i nekoliko nagrada.

Ove godine planira samostalno izlagati u Galeriji Kortil u Rijeci, Galeriji Šira u Zagrebu i Galeriji Waldinger u Osijeku, a u pripremi joj je samostalna izložba u Galeriji ULUPUH u Zagrebu.

Njezina izložba u Galeriji SC bit će otvorena do 15. veljače.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum