MOTOVUN

Motovun: Švedska zemlja partner MFF-a

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


S trenutno najuzbudljivijom europskom kinematografijom, Švedska je zemlja partner ovogodišnjeg Motovun film festivala pa će tako posjetitelji od 26. do 30 srpnja moći pogledati filmove Ingmara Bergmana, Lukasa Moodyssona, Roya Anderssona i Ninje Thyberg, izvijestili su u četvrtak organizatori festivala.

Naime, selektorica Sigrid Hadenius pobrinula se da motovunskim brdom zapirka povjetarac švedske subverzije i slobodnog duha, pripremivši program filmova o mladima i za mlade, ali i za sve druge buntovne filmske sladokusce.

Program "Mladi i neposlušni" donosi pet filmova o pobunjenoj mladosti, od romantičnih adolescentskih klasika "Pokaži mi ljubav" Lukasa Moodyssona i "Švedske ljubavne priče" Roya Anderssona, do novijih ostvarenja kao što je "Laponska krv", nagrađivana drama o odrastanju kojom redateljica Amanda Kernell problematizira odnos švedskog društva prema autohtonoj zajednici Saama, često poznatih kao Laponci.

Neće ostati zakinuti ni ljubitelji kratkog metra jer program "Uppsala predstavlja "Pick 'n' Mix", u selekciji Sigrid Hadenius, donosi najintrigantnija kratkometražna ostvarenja švedske kinematografije u zadnjih deset godina.

Inače, kada su na ovogodišnjem Cannesu švedski redatelji Ruben Östlund i Tarik Saleh za svoja provokativna ostvarenja ovjenčani Zlatnom palmom i nagradom za najbolji scenarij, njihov uspjeh teško da je ikoga mogao iznenaditi, a najmanje Motovun Film Festival, koji je oduvijek gorljivo pratio filmove novih i starih skandinavskih majstora. Tako je prošle godine Propeler Motovuna odnijela Šveđanka Ninja Thyberg za debitantsko ostvarenje "Užitak", dok je tri godine prije počasnu nagradu Maverick primio upravo Ruben Östlund.

Kao logični korak naprijed dugogodišnjeg prijateljstva, ove godine u suradnji s partnerima, Švedskom ambasadom i Švedskim filmskim institutom, Motovun Film Festival predstavlja trenutno najuzbudljiviju europsku kinematografiju.

U selekciji Švedskog filmskog instituta, program Filmovi promjene donosi četiri naslova a posvećen je pionirskim djelima švedskog filma koji su nadišli granice svoje zemlje i vremena te i dalje nadahnjuju generaciju za generacijom filmskih autora diljem svijeta.

Među njima je kontroverzno nijemo remek-djelo "Vještice" Benjamina Christensena, jedan od najranijih filmova strave, koji ove godine obilježava stotu godišnjicu nastanka. U sklopu programa prikazat će se i dobitnik berlinskog Srebrnog medvjeda za najbolju režiju 1992., "Il capitano" Jana Troella, u kojem krađa jednog bicikla dovodi do ubojstva tročlane obitelji. Temeljen na stvarnom događaju, i snimljen nedugo nakon, film je svojevremeno oštro podijelio javnost i kritiku.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater