ZAGREB

Mimara: Izložba “Staza kojom nisam pošao” Renea Bachrach-Krištofića

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Pod motom "Zatvoren, ali aktivan" Muzej Mimara predstavlja na svom webu virtualnu izložbu “Staza kojom nisam pošao” mladog akademskog slikara Renea Bachrach-Krištofića.

Izloženi radovi iz novog autorovog ciklusa, 13 akrila na platnu, nastali su u vrijeme pandemije i referiraju se na promjene diskursa doživljaja svijeta prije pandemije, većinom su monokromatski, plavi, gotovo Yves Kleinovski plava. 

"Poput slikara koji je izumio svoju boju, Bachrach-Krištofić koristi plavu boju da izmisli svoj svijet kojim dominira priroda, kao sila koja može zasjeniti kaos izvanjskoga, vratiti nas nutrini. Ljudi su tek epizodisti, koji tragaju za svojim putem", ističe se u najavi.

U autoreferencijalnom tekstu uz izložbu umjetnik se poziva na stihove američkog pjesnika Roberta Frosta "The Road Not taken" o izboru između dva puta.

S radovima je počeo tijekom 'starog svijeta', no oni su, kako objašnjava, unatoč nepredviđenim promjenama išli vlastitim putem i bili svojevrsni ulomci života kojega smo do tada živjeli, a koji se nalaze duboko u njemu.

Kaže da je stvarajući ove radove počeo razumijevati kako mu iz staroga svijeta ostaju dvije prolazne i neuhvatljive, nestabilne pojave: vrijeme i sjećanje - jedna neminovna i sigurna, druga nestabilna i proizvoljna. 

Po njegovim riječima, između vremena prije, sada i poslije, te sjećanja na to vrijeme svi pokušavamo naći svoj put i za te smo pojmove nepovratno vezani, htjeli to ili ne. 

"Radovima tražim, krčim i pronalazim vlastiti put u tom (novom) svijetu", zaključio je Bachrach-Krištofić, dodajući kako poput Frosta odabire put koji se manje koristi, u želji da dozna gdje ga može odvesti.

Izložba se može razgledati do kraja godine.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom