ZAGREB

Međunarodna grupna izložba "Žene o ženama" u Galeriji Prica

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Međunarodna grupna izložba "Žene o ženama", otvara se u utorak u samoborskoj Galeriji Prica, u sklopu međunarodnog umjetničkog projekta "Uspon žena u kulturi na Zapadnom Balkanu".

Prema konceptu idejne začetnice projekta kustosice Biljane Jotić izložba okuplja pet kustosica iz pet zemalja koje su odabrale po pet umjetnica iz svoje zemlje, a svaka  je zastupljena jednim radom na izložbi. Kustosice i umjetnice dolaze iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Slovenije.

U selekciji povjesničarke umjetnosti i nezavisne kustosice Sonje Švec Španjol, koja je koordinatorica projekta i kustosica, na međunarodnoj izložbi s 25 umjetnica iz pet zemalja Hrvatsku predstavljaju Ivana Bajcer, Mirela Blažević, Marina Ćorić, Lena Kramarić i Mateja Rusak.

Kako je najavljeno na stranicama samoborske galerije, na dan otvorenja održat će se stručno vodstvo kroz izložbu, kao i razgovor s hrvatskim umjetnicama, a u srijedu okrugli stol na temu "Život i mogućnosti djelovanja suvremenih umjetnica u Hrvatskoj danas."

Izložba je tijekom siječnja bila u Beogradu, u veljači u Podgorici, a nakon 28. ožujka, koliko će biti postavljena u Samoboru, odlazi u Sloveniju (Ajdovščina) i Sjevernu Makedoniju (Skoplje).

Projekt "Uspon žena u kulturi na Zapadnom Balkanu" ukazuje na ulogu i značaj žene u oblikovanju kulturne i društvene stvarnosti, povećava vidljivost samih umjetnica, ali i potiče različitost izražavanja, medija, načina i odnosa prema stvaralaštvu.

Cilj mu je povezivanje sektora u kulturi, poticanje suvremene produkcije, te suradnje između aktivnih ženskih kustosica, umjetnica, udruga i ostalih aktera u kulturi. 

Po riječima Sonja Švec Španjol, izložba predstavlja jedinstven prostor unutar kojeg umjetnice iskreno i otvoreno progovaraju vlastitim umjetničkim jezikom, različitim izričajima i kroz različite medije objedinjene zajedničkom temom žene. 

"Samostalne umjetnice i nezavisne kustosice blisko surađujući i djelujući u području kulture i umjetnosti često se suočavaju s istim predrasudama, problemima ili preprekama, a svaka ih rješava na svoj način ovisno o karakteru, temperamentu, okolnostima i mogućnostima", ustvrdila je.

Popratnim sadržajima projekta, kao što su okrugli stolovi, simpoziji i javna predavanja, javnost se senzibilizira i upoznaje s kompleksnom poviješću ženskog djelovanja u likovnoj umjetnosti kao i aktualnim problemima s kojima se ženske umjetnice suočavaju u svom radu i djelovanju.

Trajat će dvije godine, a osim grupne putujuće izložbe i popratnih aktivnosti, u Hrvatskoj će se iduće godine realizirati umjetnička rezidencija u Zadru, na kojoj će se okupiti 30 mladih umjetnica.

Poziv za sudjelovanje na umjetničkoj rezidenciji bit će raspisan početkom 2022. godine, a selekciju će provesti kustosice uključene u provedbu projekta.

Organizacija izložbe sufinancirana je sredstvima programa Europske unije Kreativna Europa. Izložbu provode organizacije: Fenomena (partner lider) i BeoArt Contemporary iz Srbije, Udruga Prizma iz Hrvatske, nevladina organizacija SPES iz Crne Gore, Lokarjeva galerija iz Slovenije i udruženje SENSUS iz Sjeverne Makedonije.

Njezino otvorenje se može pratiti na YouTube i Facebook stranici projekta "Rise of Women“.

Sufinancirana je sredstvima programa Europske unije Kreativna Europa, a provode je organizacije Fenomena i  BeoArt Contemporary iz Srbije, Udruga Prizma iz Hrvatske, nevladina organizacija SPES iz Crne Gore, Lokarjeva galerija iz Slovenije i udruženje SENSUS iz Sjeverne Makedonije.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter