ZAGREB

Maturanti mogu prijaviti svoj razred za besplatnu projekciju "Jedne od nas"

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Na internetskoj stranici edukativne kampanje uz dokumentarni film "Jedna od nas" redatelja Đure Gavrana maturanti mogu prijaviti svoj razred za besplatnu online projekciju, uz razgovor s autorom filma i stručnjacima iz prevencije seksualnog zlostavljanja djece.  

Gavranov film prati reakcije školskih kolega na otkriće da je jedna njihova kolegica u vrijeme dok su zajedno išli u školu bila seksualno zlostavljanja.

Radnja filma smještena je na proslavu 15. godišnjice mature, svi razgovaraju o poslu, djeci i srednjoškolskim dogodovštinama, no najteže je započeti razgovor o 'neugodnoj' temi.

Svjetsku online premijeru film je imao na Sarajevo Film Festival, a hrvatsku na ZagrebDoxu, gdje je osvojio posebno priznanje žirija u glavnom programu.

U studenom film kreće u online distribuciju, a kako bi ga moglo pogledati što više mladih, bit će organizirane besplatne projekcije za maturante s popratnim Q&A događajem, također online, prenosi Hrvatski audiovizualni centar.

Na službenoj internetskoj stranici filma i popratne kampanje https://jednaodnas.com/kampanja/otvoren je poziv maturantima, a prijavu mogu ispuniti i nastavnici koji žele film prikazati u završnim razredima srednjih škola.

Edukativnu kampanja koju je pokrenuo autor uključuje videoklipove i tekstove stručnjaka o različitim aspektima problema seksualnog zlostavljanja djece, s odgovorima na pitanja tko su zlostavljači i zašto djeca šute te savjeti kako razgovarati s djetetom kada se povjeri odrasloj osobi. Ona daje i odgovore na mnoga pitanja koja si postavljaju žrtve.

Materijali su korisni su roditeljima, nastavnicima, trenerima, pedijatrima, odgajateljima i svim drugim osobama koja rade s djecom i mladima, a u pripremi je i priručnik za maturante i roditelje, koji će se uskoro moći preuzeti na stranici.

Redatelj filma Đuro Gavran kaže kako senzibiliziranje javnosti po pitanju problema seksualnog nasilja nad djecom nije opipljiv cilj, pa se odlučio na konkretan potez s jasnim ciljem, a to je uvođenje programa prevencije seksualnog nasilja u osnovne i srednje škole kao obaveznog dijela školskih preventivnih programa.

"Da bih ostvario ovaj cilj poslao sam Otvoreno pismo Vladi RH i Odboru za obrazovanje, znanost i kulturu Hrvatskog sabora i pokrenut ću online peticiju s istim ciljem, gdje će građani moći dati svoj doprinos", rekao je.

To mu je, nakon analize problema seksualnog nasilja nad djecom, činilo kao najlogičniji i ostvariv korak prema tome da se  djeci pruži mogućnost da se uopće susretnu s nekim osnovnim informacijama i statistikama, praktičnim savjetima.

"Mnogoj djeci ovakvi programi pomažu da osvijeste svoju poziciju žrtve, jer neka djeca su premala da bi razumjela da to što im se događa nije normalno i nije u redu", istaknuo je.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater