ZAGREB

Lauba otvara paralelno dvije izložbe, Martine Grlić i Petre Grozaj

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Zagrebačka galerija Lauba - Kuća za ljude i umjetnost najavljuje za petak dvostruko otvorenje izložbi slikarica Martine Grlić i Petre Grozaj.

Kako je najavljeno, Martina Grlić kroz ciklus "Hypermnesia" proučava istoimeni fenomen pojačane sposobnosti pamćenja koje tipično nastaje kao posljedica traume, hipnoze ili narkoze.

Riječ je o stanju suprotnom amneziji, u kojem osoba s nevjerojatnom točnošću opisuje i prisjeća pojedine detalje iz vlastite memorije. Autorica, koristeći estetski jezik koji se kreće između stvarnosti i snova, materijalizira sjećanja prenošenjem simbola u polje realnog.

"Metodom introspekcije i korištenjem arhivskih fotografija obiteljskih albuma istražuje područje sjećanja te dovodi u pitanje naučene ideologije koje sudjeluju u formiranju svijesti i identiteta", napominje se u najavi.

Petra Grozaj predstavlja ciklus novih ulja na platnu

Novi ciklus Petre Grozaj nastavlja se na prethodni "Krystal", koji je istraživao krhkost i čvrstoću svakodnevice, suprotne životne pojave koji se isprepliću. 

Iz Laube kažu da se, kao što sam naziv izložbe "Kaleidoscope" simbolično ukazuje, radi o pogledu u novi svijet sastavljenom od prepoznatljivih elemenata koji se nadopunjuju i tvore novu "nadrealnu stvarnost" prožetu simbolikom i doživljajima. 

Ime izložbe je proizašlo iz naziva jedne od slika iz ciklusa koja prikazuje portrete kako bi izgledali da se gledaju kroz kaleidoskop.

"Grozaj prikazuje fascinaciju i čuđenje, iznenađenje nečime što je viđeno i doživljeno po prvi put, a ističe i vezu s pričom 'Alisa u zemlji čudesa' koja također simbolički gleda u novi svijet i proučava što se to zbiva iza ogledala", dodaju.

Obje izložbe mogu se razgledati do 27. travnja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater