ciklus Akumulator 2

LABIN "Istra i zmaj" Marka Pogačnika u Lamparni

Na labinskoj izložbi bit će predstavljeni Pogačnikovi crteži koje je izradio još 1965. u Dajli, kada je i započeo sa svojim istraživanjem Istre, pa sve do onih koje je izradio 2013. za svoga boravka u Poreču, u sklopu projekta "Umjetnik na odmoru" Muzeja Avangarde Marinka Sudca, gdje je produbio vlastito razumijevanje Istre, te ju kao lokalitet uklopio u daleko širu sliku Europe, smatrajući, između ostalog da je "Istra poput stabla sa svojim korijenjem u Alpama"

| Autor: Branko Biočić
Arhiva G. I.

Arhiva G. I.


Samostalna izložba slovenskog umjetnika Marka Pogačnika, pod nazivom "Istra i zmaj" otvara se u subotu s početkom u 20 sati, u galeriji DKC-a Lamparna u Labinu.

Međunarodna karijera

Marko Pogačnik rođen je 1944. u Kranju, 1967. diplomirao je kiparstvo na Likovnoj akademiji u Ljubljani, a živi i radi u selu Šempas, u Sloveniji. Od 1965. do 1971. djeluje u poznatoj konceptualnoj neoavangardnoj grupi OHO, koja je 1970. održala dvije svjetski značajne izložbe, u Aktionsraum u Münchenu te u Museum Of Modern Art (MoMA) u New Yorku. Od 1971. do 1979. djeluje kao član poljoprivredno-umjetničke zajednice "Družina v Šempasu" koja se 1978. predstavila i na Bijenalu u Veneciji u jugoslavenskom paviljonu. Od tada pa do danas djeluje i podučava na području holističke ekologije i geo-kulture, te je razvio litopunkturu kao umjetnost akupunkture krajobraza. Godine 2006. započinje s opsežnim projektom geopunkturnih krugova od kamena, postavljenim po raznim državama Evrope i svijeta. Tako je na zagrebačkom Jarunu postavio krug "Solarni pleksus Evrope", a 2016. "Krug posvećen Jadranu" na otoku Ižu.

Godine 2017. zajedno s Vadimom Fiškinom predstavljao je Sloveniju na 57. Bijenalu u Veneciji. Objavio je desetak knjiga na slovenskom, njemačkom i engleskom jeziku, od kojih su brojne prevedene te objavljene i u Hrvatskoj ("Elementarna bića- inteligencija Zemlje i prirode ", "Liječenje zemlje-liječenje sebe", "Škola geomantije", "Preobrazba zemlje kao osobni izazov " i dr.).

Godine 1991. oblikovao je državni grb Republike Slovenije, a iste je godine dobio i Nagradu Prešernovog fonda. Godine 2008. dobio je Jakopičevu nagradu, središnju slovensku nagradu za likovnu umjetnost, te je dva puta nominiran za Nagradu za pravo na život. Od 2016. UNESCOV je Umjetnik mira.

Interpretacija i naša stvarnost

Na labinskoj izložbi bit će predstavljeni Pogačnikovi crteži koje je izradio još davne 1965. u Dajli, kraj Novigrada, kada je i započeo sa svojim istraživanjem Istre, pa sve do onih koje je izradio 2013. za svoga boravka u Poreču, u sklopu projekta "Umjetnik na odmoru" Muzeja Avangarde Marinka Sudca, gdje je produbio vlastito razumijevanje Istre, te ju kao lokalitet uklopio u daleko širu sliku Europe, smatrajući, između ostalog, kako je "Istra poput stabla sa svojim korijenjem u Alpama"

- Vrlo evidentno, to i jest Markova misija, da današnjeg čovjeka, zamorenog ovom bučnom i pohlepnom civilizacijom, vrati samome sebi i onim zaboravljenim sposobnostima koje se mogu razvijati samo u tišini, kada kontempliramo vlastito postojanje i njegovo mjesto unutar kozmosa. Čuveni kvantni fizičar Werner Heisenberg, uz Niels Bohra, tvorac tzv. Kopenhaške interpretacije, je izjavio da "to što promatramo nije priroda po sebi, već priroda izložena našoj metodi promatranja". Ukratko, naše gledište determinira i našu stvarnost i očito je naša stvarnost pitanje stanovite interpretacije na koju smo pristali. Ako mene pitate, ja bih, u tom slučaju, radije živio u onoj stvarnosti kakvu nam tumači Marko, napisao je u predgovoru kataloga izložbe Damir Stojnić.

Izložba u Galeriji Lamparna, koju sufinancira Ministarstvo kulture i medija RH, ostat će otvorena do 6. studenog 2021., a moći će se razgledati isključivo uz prethodnu najavu, svakim radnim danom (ponedjeljak – petak) od 10 do 15 sati.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini