ZAGREB

Kinoteka: Prvi ovosezonski Kontraplan posvećen "Još jednoj rundi"

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Prvo ovosezonsko izdanje Kontraplana, diskurzivnog programa zagrebačkog kina Kinoteka koji popularne filmske naslove obrađuje iz persepktive srodnih disciplina,  posvećeno je filmu "Još jedna runda".

O Oscarom nagrađenom hitu Thomasa Vinterberga koji se bavi alkoholizmom u ponedjeljak, 18. listopada razgovarat će psihijatar Robert Torre i stručnjakinja za skandinavski film Janica Tomić.

Premisa zapleta filma počiva na teoriji da bi se svatko trebao roditi s malom količinom alkohola u krvi te da umjereno pijanstvo otvara naše umove svijetu koji nas okružuje, umanjuje probleme i povećava kreativnost. Radnja prati skupinu sredovječnih učitelja koji navedeni teoriju odluče ispitati na sebi.

"Još jedna runda" osvojila je Oscara za najbolji strani film i izazvala veliki interes među publikom, no tek treba odgovoriti na pitanje koliko je znanstvena teorija na kojoj se bazira istinita.

Također, razgovarat će se o tome koliko su stereotipi o popularnosti alkohola u skandinavskim zemljama istiniti te gdje povući granicu između uživanja u alkoholu i ovisnosti.

Janica Tomić docentica je na Katedri za skandinavistiku zagrebačkog Filozofskog fakultetu te stručnjakinja za suvremeni skandinavski film, dok je Robert Torre liječnik i autor nekoliko knjiga iz područja psihijatrije ovisnosti. Razgovor će moderirati filmska kritičarka Višnja Vukašinović.

"Kontraplan" se održava jednom mjesečno uz poštivanje svih epidemioloških mjera, a sastoji se od projekcije filma, nakon koje slijedi moderirani razgovor na odabranu temu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater