ZAGREB

"Kartografija ljubavi: Dunavom" Helene Sablić Tomić u izdanju Naklade Ljevak

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Naklada Ljevak objavila je novu knjigu hrvatske spisateljice Helene Sablić Tomić "Kartografija ljubavi: Dunavom", lirični žanrovski hibrid između putopisa, knjige eseja i intimne ispovijesti.

Helena Sablić Tomić (1968.) na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku predaje kolegije iz područja književnosti i kulture. Objavila je šezdesetak radova u domaćim i stranim književnim časopisima, napisala je dvadeset knjiga. Pisala je scenarije za dokumentarne filmove, piše književne kritike.

Njezina knjiga "Kartografija ljubavi: Dunavom" zanimljiv je žanrovski hibrid istančane liričnosti koji poput rijeke meandrira između putopisa, knjige eseja i osobne ispovijesti.

Slijedeći na svom putovanju dio toka Dunava, autorica istovremeno duhom posjećuje i obilazi događaje, osobe i djela na koje je asocira krajolik, suptilno ispreplićući vlastite dojmove, čežnje, strahove i iskustva sa razmišljanjima o povijesti, umjetnosti i prirodi.

Strukturirajući knjigu analogno elementima rijeke, od izvora do ušća, autorica promišlja ljubav i ljubavne sile, od slučajnosti do ljubomore i propadanja, nikada iz vida ne gubeći rijeku, rijeku koja je život, život koji je ljubav.

"Dok promišlja i piše o umjetnosti i kulturi, povijesti i prirodi, ljubav ostaje centralna tema Helene Sablić Tomić", ističu iz Naklade Ljevak. "Od onih njenih bliskih, lakih i svima dragih strana, slučajnog susreta i prvog zavođenja, pa do teških iskustava straha, ljubomore, tuge i prolaznosti, ova se knjiga bez kalkulacija otvara čitatelju i uvlači ga u svoj svijet", navodi nakladnik.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater