IZLOŽBA

"Kako se Pula mijenjala od 1945. do 1990. godine": ULJANIK JE GRADIO BRODOVE ZA 15 ZEMALJA, NA ČETIRI KONTINENTA

| Autor: Doria Mohorović
Silvano Jelenić

Silvano Jelenić


U pulskoj podružnici Sindikata umirovljenika hrvatske, u Ulici Ćirilometodske družbe 4, otvoren je drugi dio zanimljive izložbe fotografija "Kako se Pula mijenjala od 1945. do 1990. godine" autora Silvana Jelenića, ljubitelja pulske povijesti i dugogodišnjeg sakupljača starih fotografija i razglednica s motivima Istre. Ovom Puljaninu koji je više od dvadeset godina živio u Njemačkoj, kartoline su bile doticaj s krajem u kojem je odrastao, a kojemu se na koncu i vratio.

Od izloženih razglednica, prva u oko upada velika fotografija prvog pulskog poslijeratnog gradonačelnika Franje Nefata. Jelenić objašnjava da je Nefat organizirao saniranje urbane Pule koja je većim dijelom bila devastirana savezničkim bombardiranjem radi što brže revitalizacije grada. Kao dokaz gradnje koja je tada bila u punom zamahu, pokazuje nam izloženu fotografiju impozantnog jedrenjaka na pulskoj rivi iz 1954. godine. Jedrenjak je, pojašnjava, donosio pijesak iz okolice Pule za nadogradnju i uređivanje kuća, stambenih zgrada i ostalih građevina.

Još jedna zanimljivost je fotografija Uljanika koja je nastala na prijelazu iz 50-ih u 60-te. Interesantno je da se, zbog tadašnjih tehničkih mogućnosti, fotografija morala fizički spajati. Tako je, naime, autor uslikao dvije fotografije da bi postigao panoramski efekt. U sklopu izložbe predstavljena je još jedna fotografija Uljanika koja, pak, prikazuje razvoj brodogradilišta.

"Gradio je tada Uljanik brodove za petnaest zemalja, i to na četiri kontinenta" - kaže Jelenić. Pokazujući fotografiju samopodizne platforme Labin, Jelenić ističe da je riječ o prvoj domaćoj platformi koju su zajednički gradili hrvatski brodograditelji Pule, Rijeke i Splita udruženi u Jadranbrod.

Pula je, ističe Jelenić, 1949. godine započela s organizacijom kulturnih sadržaja u Areni i Istarskom narodnom kazalištu, pa ga je posebno obradovalo kada je pronašao razglednicu iz 1955. godine na kojoj je prikazana izvedba zagrebačke opere Jakova Gotovca "Ero s onoga svijeta" u Amfiteatru. U njegovoj bogatoj kolekciji razglednica nalazi se i fotografija iz 1956. godine na kojoj su prikazane dvije djevojke u parku podno Arene, odjevene u dojmljive odjevne komade Modne trikotaže Arena. Osobito je zanimljiv sako s jastučićima na ramenima, modni trend koji je i danas ponovno aktualan.
- Zanimljivo je da je naša konfekcija izrađivala odjeću koja se potom izvozila u Italiju. No, tamo nije pisalo "Made in YU" nego "Made in Italy". Moj brat je išao u Trst kupiti mantil. Radio je u tvornici konfekcije 25. maj u Raši. Prvo je mantil vidio u izlogu koji ga je očarao, a nakon što je ušao u butik, vidio je etiketu da je izrađen u Italiji. No, kad je malo bolje pogledao, shvatio je da su ga upravo oni proizveli u tvornici u Raši. Tako su se i talijanski i bavarski filmovi snimali u Puli, na Zlatnim stijenama, a na njima bi pisalo "Made in Germany", "Made in Italy", priča Jelenić.

Dok pokazuje fotografiju šarenih suncobrana i brojnih kupača na terasi tada novoizgrađenog objekta na Zlatnim stijenama, naš sugovornik naglašava da su ih Puležani često nazivali i Podstinje. Tu je i fotografija nikad življeg Splendida, gradnja hotela Pula, hotela Brioni i turističkog naselja Punta Verudela.
- Pula se krenula turistički razvijati početkom 60-ih godina, kada su počeli dolaziti Englezi. Bilo je puno Engleza jer je tadašnja politika imala dobre odnose s Velikom Britanijom, a oni su početkom 60-tih povoljnim kreditima omogućili gradnju turističkih objekata Splendida, Zlatnih stijena, Ribarske kolibe, u kojima je boravilo 1,250 turista, priča Jelenić.

Među razglednicama je zanimljiva i fotografija koja prikazuje puno automobila, poput dobre stare Bube, parkiranih na Narodnom trgu u središtu Pule, tik do same tržnice. Scena koja je danas nezamisliva.

Osim kulture, turizma i mode - tu je i sport. Jedna od razglednica prikazuje nogometaše prvoligaša NK Istra 1961 u trenutku igranja derbija u Zagrebu s kojeg su se vratili poraženi s rezultatom 4-1. Na koncu, izložbu zaokružuju dvije šarene razglednice popularnih Kud Idijota s kraja 80-ih.

Izložba je otvorena do početka pulskog Filmskog festivala, a može se razgledati ponedjeljkom, srijedom i petkom od 9 do 12 sati u SUH-u.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter