NAJNOVIJEUOČI VEČERAŠNJEG KONCERTA U CAVE ROMANE

JOSIPA LISAC: Danas je malo autora, posebno velikih

| Autor: Zoran ANGELESKI
Josipa Lisac (S. DRESCHSLER)

Album "Dnevnik jedne ljubavi" nije rađen da bi bio popularan, da bi zaradio novac. Ne, on je rađen iz čovjekove unutrašnjosti, stvaran je iz zaljubljenosti, iz zanosa. Gdje je danas entuzijazam? Možda nedostaje upravo to, zanosa

Sudeći prema posljednjim nastupima Josipa Lisac, svi njeni obožavatelji i obožavateljice doći će na svoje na večerašnjem koncertu glazbene dive u 21 sat u vinkuranskom kamenolomu. Obrativši se novinarima nekoliko sati uoči nastupa u medulinskom hotelu Belvedere, Josipa Lisac rekla je da bi se publika naljutila da, primjerice, ne otpjeva "Maglu" ili "Make Up". Pjevat će se i "Boginja", "1000 razloga", "Živim po svome", "Gdje Dunav ljubi nebo", "Danas sam luda"…

Neće izostati niti jedna od njenih najljepših pjesama, "O jednoj mladosti", s čuvenog albuma "Dnevnik jedne ljubavi" iz 1973. godine, kao i "Ležaj od suza", skladatelja Karla Metikoša i tekstopisca Ivice Krajača. Baš zato što je taj antologijski album mogao stati uz bok tadašnjim svjetskim albumima, kao prvi ženski rock i konceptualni album, Josipu Lisac pitali smo manjka li danas tako velikih autora.

- Manjka autora, a kamoli velikih. Kreativnost je zastala, to je istina. Ne mogu komparirati ondašnje s današnjim razdobljem jer se ne smije komparirati. Ono su bile 70-te, a danas je 2019.; drugačije živimo, kazala je glazbenica, a mi se nadovezali pitanjem je li to drugačije življenje u izravnoj vezi s autorstvom, jer je tada bio uzlet, a sada postmodernistička depresija.

- Imate pravo, možda je i bio uzlet. Danas je na prvom mjestu hit pjesma pa, primjerice, šesta pjesma na albumu popunjava prostor, što je okrutno prema skladanju, kreaciji, idejama. Vidim danas nedostatak ideje i kreativnosti. Album "Dnevnik jedne ljubavi" nije rađen da bi bio popularan, da bi zaradio novac. Ne, on je rađen iz čovjekove unutrašnjosti, stvaran je iz zaljubljenosti, iz zanosa. Gdje je danas entuzijazam? Možda nedostaje upravo to, zanosa.

- Ali Vama ne nedostaje zanosa?

- Meni ne nedostaje (smijeh). Prije dva tjedna bila sam u Orahovici. Nastupila sam kao da sam u najvećoj koncertnoj dvorani; bilo je super. Ne samo da mora biti zanosa, mora biti odgovornosti, ogromne odgovornosti. Prestrašim se te ljubavi publike. Nije da ja to ne zaslužujem. Ne moram se opravdavati i dokazivati, ali se uvijek, baš uvijek se treba izvrsno pokazivati, zaključila je Josipa Lisac.


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: new hospital − Building yard (1)
Pula: new hospital − Building yard (1)

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater
Webcams provided by webcams.travel add a webcam