GALERIJA ALVONA

Izložbom "Moderna mitologija" Ivana Paulića otvorena izložbena sezona: Osobe iz stvarnog života utjelovile mitološke likove

| Autor: Branko BIOČIĆ
(Snimio: Branko Biočić)

(Snimio: Branko Biočić)


Otvaranjem izložbe "Moderna mitologija" Ivana Paulića otvorena je ovogodišnja izložbena sezona u uglednoj labinskoj Galeriji Alvona. 

Večer je započela nadahnutom izvedbom djela "La Catedral", paragvajskog skladatelja i gitarističkog virtuoza Augustina Barriosa, koji je i člana grupe "Če bo bo, če na na" Elvisa Devčića. Djelo je pomno odabrano zbog tematike izložbe, kao i ambijenta crkve Gospe Karmelske u kojoj već 28 godina djeluje Galerija Alvona.

Na otvaranju izložbe autor Ivan Paulić govorio je o izloženim radovima. Za modele prikazanih mitoloških likova pomno je birao osobe iz stvarnog života koje su svojim načinom života "zaslužile" utjeloviti Demetera, Bacchusa, Hada, Hestiju ili Isusa. Svaki lik ima svog dvojnika te su u klasičnoj mitološkoj pozi, ali uz nadodane predmete iz suvremenog svijeta te svaki ima svoju višeslojnu priču koju promatrač postupno otkriva. Autor je istaknuo i da mu od trena kad je slike izložio u galeriji one više ne pripadaju, a na publici je da ih dovrši svojim doživljajem i interpretacijom.

Autorica predgovora kataloga izložbe Ljiljana Domić, o ovom likovnom ciklusu kaže da je riječ o introspektivnom pogledu u tišinu spoznaje kojom autor ulazi u povijest suvremene umjetnosti kao autor opčinjen klasičnim mitom kojega razrađuje na tragu proživljene svakodnevnice. Paulić je, birajući i tematizirajući matricu i auru, svoje slikarstvo odredio rasponom značenja, od komentiranja suvremenih mitova, multikulturalnosti, u ulozi "kozmičkoga šetača" i tako unazad do interpretiranja naslijeđene mitologije. U prepoznatljivom nizu pod nazivom "Moderna mitologija", introspektivnim pogledom u tišinu spoznaje Paulić ulazi u povijest ovodobne umjetnosti kao slikar opčinjen klasičnim mitom kojega razrađuje na tragu proživljene svakodnevnice. U fundus Imaginarnoga muzeja (Malraux) Paulić ulazi slikama koje sabiru arhetip, antički mit sa svim reinterpretacijama, mit o slikarstvu. Jer postoji/opstoji mit o slikarstvu zapisan u vječnom osvrtanju za aurom, ističe Ljljana Domić.

Pročelnik odjela za društvene djelatnosti Grada Labina Borjan Batagelj pozdravio je otvaranje još jedne izložbene sezone Galerije Alvona i zahvalio na doprinosu kulturnom životu Labina, a mladom autoru zaželio uspjehe u njegovom daljnjem radu.

Ivan Paulić diplomirao je slikarstvo na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci 2014. godine, a samostalno izlaže od 2008. te su za njim brojne samostalne i grupne izložbe. Član je HDLU Rijeka. Voditelj je Galerije Atelje Paulić u Bakru od 2013.

Izložba ostaje otvorena do 30. lipnja. Izložbeni program Galerije Alvona 2021. sufinanciran je sredstvima Grada Labina, Županije Istarske i Ministarstva kulture i medija RH.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini