Suvremeno hrvatsko slikarstvo

IZLOŽBA U TRSTU. Autori koji su utjecali na visok likovni standard domaće vizualne umjetnosti

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Izložba, Trst

Izložba, Trst


Izložba "Suvremeno hrvatsko slikarstvo - između figuracije i apstrakcije" otvorena je u Museo Revoltella u Trstu, a svojim se radovima predstavilo dvadeset hrvatskih slikara i slikarica srednje generacije. Od istarskih umjetnika tu su Robert Pauletta, Bojan Šumonja i Davor Krelja.

Kako je rečeno na otvaranju, "radi se o umjetnicima koji su tijekom dvije dekade novog milenija svojim radom već utjecali na visok likovni standard domaće vizualne umjetnosti i koji će zacijelo odrediti budućnost svog stvaralačkog područja". Tako su kazali u ime Umjetničkog paviljona, koji ovom izložbom nastavlja suradnju s tršćanskim muzejom nakon prošlogodišnje vrlo uspješne izložbe "Zagreb, grad umjetnica".

Izložba je fokusirana na slikarstvo uljem ili akrilom na platnu, a izabrani umjetnici i radovi odlično predstavljaju širok raspon formalnih opredjeljenja što je uostalom trajno obilježje hrvatske likovne umjetnosti prošlog stoljeća.

- Na jednom kraju raspona predstavnici su nove figuracije mahom zasnovane na fotografskim i srodnim vizualnim predlošcima, a s njegove druge strane predstavnici nove apstrakcije koja se mahom može svesti na različite varijacije organičkog i intuitivnog pristupa. Između ovih krajnosti predstavnici su nasljeđa konceptualne umjetnosti na kojeg se najčešće referiraju uključivanjem tekstualnih elemenata kompozicije i vizualnim citatima, navedeno je.

Autori izložbe su ravnateljica Umjetničkog paviljona Jasminka Poklečki Stošić i ravnatelj Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti u Zagrebu Branko Franceschi, a izložbom će je ujedno obilježena 30. obljetnica međunarodnog priznanja Republike Hrvatske kao i 30. obljetnica uspostave diplomatskih odnosa Hrvatske i Italije.

- Izbor izloženih radova želi predstaviti tranziciju i realizaciju složenog povijesno-umjetničko-kulturalnog konteksta hrvatskog teritorija kroz rad nekoliko generacija slikara koji su sagradili svoj status u vremenskom razdoblju od devedesetih godina prošloga stoljeća naovamo. Tijekom toga razdoblja, neki su od studenata postali profesori na akademijama, srednjim školama ili pak rade kao slobodni umjetnici.

Kako je rečeno na otvorenju, za mnoge od njih slikarstvo je njihovo omiljeno sredstvo izražavanja, dok za nekoga predstavlja samo jedan od oblika izražavanja.

Svi su oni postigli značajnu profesionalnu karijeru, i to u teškim vremenima za likovnu umjetnost, kao što je bio kraj prošloga stoljeća.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of