ZAGREB

Izložba "Suvremeno hrvatsko slikarstvo" u Trstu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Izložba "Suvremeno hrvatsko slikarstvo - između figuracije i apstrakcije" otvara se u utorak navečer u Museo Revoltella u Trstu kojom će se predstaviti dvadeset hrvatskih slikara i slikarica srednje generacije, izvijestio je Umjetnički paviljon.

"Riječ je o umjetnicima koji su tijekom dvije dekade novog milenija svojim radom već utjecali na visok likovni standard domaće vizualne umjetnosti i koji će zacijelo odrediti budućnost svog stvaralačkog područja", ističu iz Umjetničkog paviljona, koji ovom izložbom nastavlja suradnju s tršćanskim muzejom nakon prošlogodišnje "Zagreb, grad umjetnica".

Izložba je fokusirana na slikarstvo uljem ili akrilikom na platnu, a izabrani umjetnici i radovi odlično predstavljaju širok raspon formalnih opredjeljenja što je uostalom trajno obilježje hrvatske likovne umjetnosti prošlog stoljeća.

"Na jednom kraju raspona predstavnici su nove figuracije mahom zasnovane na fotografskim i srodnim vizualnim predlošcima, a s njegove druge strane predstavnici nove apstrakcije koja se mahom može svesti na različite varijacije organičkog i intuitivnog pristupa. Između ovih krajnosti predstavnici su nasljeđa konceptualne umjetnosti na kojeg se najčešće referiraju uključivanjem tekstualnih elemenata kompozicije i vizualnim citatima", dodaje se u najavi.

Autori izložbe su ravnateljica Umjetničkog paviljona Jasminka Poklečki Stošić i ravnatelj Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti u Zagrebu Branko Franceschi, a izložbom će se , ujedno, obilježiti 30. obljetnica međunarodnog priznanja Republike Hrvatske kao i 30. obljetnica uspostave diplomatskih odnosa Hrvatske i Italije.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum