ZAGREB

Izložba radova Ine Drutter u Studiju Moderne galerije "Josip Račić"

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Na izložbi u Studiju Moderne galerije "Josip Račić" bit će predstavljeno 30 radova zagrebačke umjetnice Ine Drutter (1964.-2006.) iz donacije od ukupno 50 slika što ih je Modernoj galeriji početkom ove godine darovao umjetničin otac Isak Drutter.

Izložba će biti otvorena 9. srpnja, a u autorskoj koncepciji muzejske savjetnice Moderne galerije Dajane Vlaisavljević i akademika Tonka Maroevića pokazat će trideset umjetničinih radova na papiru u kombiniranoj tehnici, priopćila je u ponedjeljak Moderna galerija.

Riječ je o radovima od kojih su neki nastali još za vrijeme umjetničina studija, ali i onim kasnijim, iz sredine 2000-tih. Svi radovi dio su donacije njezina oca Isaka Druttera koji je početkom 2020. darovao Modernoj galeriji - nacionalnom muzeju moderne umjetnosti, pedeset radova iz bogate slikarske ostavštine svoje kćeri, koja u cjelini broji više od 2500 djela.

Intenzivan i koherentan, iako kratak umjetnički put

"Kratak kreativni luk slikarice Ine Drutter bio je iznimno intenzivan i vrlo koherentan. Činjenica da je dugo bolovala i nije imala fizičkih moći za veće zadatke i pretencioznije formate, svakako je utjecala i na tehniku i na motiviku njezinih radova, ali je stoga u komornim dimenzijama i u introspektivnim prodorima dosegnula relevantnu razinu i ostvarila autentičan osobni izraz.", istaknuo je u predgovoru kataloga izložbe akademik Tonko Maroević.

Ocijenio je da radna dionica Ine Drutter od oko desetljeća i pol zauzima posebno mjesto među likovnim traženjima i estetičkim usmjerenjima koncem dvadesetoga stoljeća, te nema mnogo dodirnih točaka s orijentacijom svojega naraštaja, ali je utoliko više ulančana u stariju i dublju tradiciju slikarske refleksije i ekspresije.

Akademik Maroeović zapisao je kako je slikarstvo Ine Drutter nevezano uz trendove i oscilacije ukusa, a kako se ulančava se na neka već povijesna iskustva, svakako ga se priključuje ekspresionističkom senzibilitetu i nekim iskustvima obnovljene figuracije.

Dodao je kako je zbog židovskoga podrijetla Ine Drutter, učestala asocijacija da bi se mogla nadovezivati na humanu ikoniku Oskara Hermana (po bolnoj deformaciji lica i po obrisnoj zaokruženosti "kloazoniranosti" likova).

"Ne dovodeći u pitanje izvornost njezinih doživljaja i rješenja, uvažavajući njezinu samotničku i intimističku putanju, smijemo zaključiti da opusu Ine Drutter može biti na čast usporedba s velikim pretkom, pod uvjetom da je se ne smješta među izravne sljedbenike i u njegovu neposrednu sjenu", istaknuo je.

Akademik Maroević zaključio je kako to doista nije slučaj, jer slikarsko djelo Ine Drutter ima čvrsto pokriće u osobnoj osjetljivosti i individualnom rukopisu. 

Ina Drutter rođena je u Zagrebu 9. listopada 1964. Diplomirala je na Slikarskom odjelu zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti 1988. u klasi profesora Josipa Biffela. Izlagala je od 1986. na više samostalnih i skupnih izložaba. Umrla je 6. listopada 2006. Slikarska ostavština Ine Drutter broji više odpreko 2500 radova i u vlasništvu je njezina oca Isaka Druttera.

Izložba će biti otvorena do 2. kolovoza.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of