ZAGREB

Izložba "Od meditacije do strasti" Iris Bondora Dvornik u Muzeju Mimara

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Zagrebački Muzej Mimara otvara u srijedu izložbu "Od meditacije do strasti" Iris Bondora Dvornik, na kojoj će ta akademska slikarica prisutna na likovnoj sceni već četrdesetak godina, izložiti više od stotinjak radova, slika i crteža, akrila na platnu i malih objekata.

"S više od 350 skupnih i 52 samostalne izložbe Dvornik je postavila visoke standarde darivanja umjetnosti publici. Njezina djela obišla su gotovo sve kutke zemlje ostavivši trag u hrvatskoj kulturi i u vidu mnogobrojnih donacija gradovima i zbirkama", ističe se u najavi izložbe.

Postav u Studiju Muzeja Mimara najavljen je kao "uzbudljivo putovanje koje pruža mnoga iznenađenja i novosti, izazov upoznavanja i otkrivanja stvaralačkog zanosa koji nas vodi od meditacije do strasti, kao što govori naslov same izložbe."

Po riječima ravnateljice Muzeja Mimara Lade Ratković Bukovčan, ta izložba rastvara zadnjih pet godina stvaralaštva umjetnice čija su djela kroz proteklih 40 godina bujna svjedočanstva bibanja i iskrenja, nebrojenih rukavaca snažnog individualnog izričaja.

"Akvareli; ulja na platnu; crteži; kolaži; akril na platnu, knaufu, vivaku, kartonu; asamblaži; objekti; staklo – samo su neke od tehnika i tvari kojima je ispisala stotine stranica u dnevniku svog nikada predahlog maštanja", ustvrdila je u predgovoru kataloga.

Ratković Bukovčan je ocijenila kako ta izložba "nesumnjivo potvrđuje i jasno nagovješćuje permanentno istraživanje i nezaustavljivo hrljenje umjetnice u plodne, opčinjujuće dane budućeg umjetničkog stvaralaštva."

Iris Bondora Dvornik  (Zagreb, 1952.) diplomirala je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1980. godine u klasi profesora Nikole Reisera i od tada djeluje kao samostalna umjetnica. Područja interesa su joj slikarstvo te izrada manjih objekata, koji su u mnogim privatnim i javnim kolekcijama u zemlji i inozemstvu. Uvršteni su u zbirku Hrvatskog modernog slikarstva i kiparstva, u brojnim su sakralnim objektima, kao i u fundusima muzeja.

Donirala je svoja djela, među ostalim, Modernoj galeriji i Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, Muzeju stakla u Zadru, Modernoj galeriji Dubrovnik, muzejima u Vukovaru i Vinkovcima, te nizu manjih galerijama u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj. Mnogi joj se radovi nalaze u privatnim kolekcijama u Njemačkoj, Engleskoj i Italiji.

Njezina izložba u Muzeju Mimara će biti otvorena do kraja godine.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of