ZAGREB

Izložba MUO-a posvećena igračkama gostuje u Etnografskom muzeju

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Gostujuća izložba Muzeja za umjetnost i obrt (MUO)  "Tragovi romantičnog djetinjstva - Igračke iz fundusa" otvara se u četvrtak, 4. studenog, u Etnografskom muzeju, kao dio velikog izložbenog projekta tog muzeja, "Igračke - djetinjstvo zauvijek".

Kako je najavljeno, izbor iz fundusa gostujućeg muzeja ukazuje na raznovrsnost dječjih igračaka u kontekstu građanske kulture u kojoj je dječji svijet imao posebno važnu ulogu kao i na njihovu zanimljivost u kontekstu primijenjene umjetnosti. Obuhvaćeno je više od 130 eksponata iz fundusa MUO.

Odabirom eksponata iz zbirke tekstila i modnog pribora, zbirke metala i zbirke namještaja, koji potječu iz druge polovine 19. i do sredine 20. stoljeća, naglašava se raznovrsnost i zanatska razina izvedbe sačuvanih igračaka kao i raznovrsnost materijala od kojih se igračke izrađuju, poput porculana, srebra, tekstila, drva, celuloida i papira, dodaje se.

Autorice izložbe su muzejska savjetnica Arijana Koprčina, voditeljica zbirke metala i viša kustosica Andrea Klobučar, voditeljica zbirke tekstila i modnog pribora.

Projekt Etnografskog muzeja posvećen igračkama za djecu, započet u lipnju ove godine, donosi ukupno 12 izložbi - dvije Etnografskog muzeja i deset gostujućih.

Do 22. svibnja u prizemlju predstavlja svoju središnju izložbu "Igračke - djetinjstvo zauvijek", putovanje kroz povijest igračaka i igara iz fundusa Etnografskog muzeja, nastalih u Hrvatskoj od kraja 19. stoljeća do danas, te izložbu "Igrom oko svijeta" u stalnom postavu Izvaneuropske zbirke, u kojoj su istaknute zanimljive igračke namijenjene djeci različitih kultura svijeta od Azije, Južne Amerike, preko Afrike do Australije.

Od gostujućih izložbi dosad su na prvom katu postavljene izložbe "Igre i igračke – svjedoci vremena"  Hrvatskog povijesnog muzeja, " Igračke - put do ostvarenih snova"  Tehničkog muzeja "Nikola Tesla“, "Nezaboravni crtići - Mali leteći medvjedi" Muzeja suvremene umjetnosti i  "Igre i šale za naše male"  Hrvatskog školskog muzeja.

Izložba "Tragovi romantičnog djetinjstva" će biti otvorena do 28. studenog, a potom slijede izložbe "Jasmina i lutkice" dizajnerice dječjih igračaka Jasmine Kosanović, "Djetinjstvo u davna vremena" Arheološkog muzeja u Zagrebu.

Najavljene su i izložbe "Sport kao igra" Hrvatskog športskog muzeja, "Vavrina Kištra plišanaca" dizajnerice dječjih igračaka Lee Vavra i " Vremeplov dječje igre" Saveza društava "Naša djeca“ Hrvatske.

Autorica projekta i središnje izložbe je Iris Biškupić Bašić, a likovnih postava izložaba projekta Nikolina Jelavić Mitrović.

Projekt su omogućili Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Grad Zagreb – Gradski ured za kulturu, Turistička zajednica grada Zagreba.
 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum