ZAGREB

Izložba Mirjane Vodopije i Ive Ćurić u Galeriji 90-60-90

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Izložba Mirjane Vodopije i Ive Ćurić "Vrijeme preokreta", koja se referira na situaciju beskrajnog dana, svakodnevice koja se stalno ponavlja, otvara se 24. siječnja u Galeriji 90-60-90 zagrebačkog Pogona Jedinstvo.  

Po riječima Anje Tomljenović, ta je izložba utopijska vizija vječnosti u kojoj je skrivena neodgodiva prijetnja, a Vodopija i Ćurić zakoračile su izvan koordinata poznatog im umjetničkog krajolika.

U središtu multimedijalne instalacije izobličeni je jednorog koji usamljeno lebdi, praćen svjetlošću, dok oko njega odjekuje dojam napuštenog dječjeg karusela. Projekcija snijega na zidovima, boje svjetlosti i sjaja, prividnog spokoja i tišine, uokviruje osjećaj nadrealne praznine pred promatračem. 

"U suradnji u kojoj su zajednički prigrlile dosad neosvojene umjetničke prostore, autorice kreiraju ambijent začudne ljepote, magličaste atmosfere, snovite vizije", ustvrdila je Tomljenović u predgovoru izložbe.

Mirjana Vodopija u svom se radu bavi pitanjima svijesti i percepcije svjetla, vremena i prostora, često prožimajući različite umjetničke discipline i medije: crteže, grafike, fotografije, objekte, instalacije, videoinstalacije i ambijenate. 
kademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu završila je 1987. i dosad ostvarila 37 samostalnih izložbi i sudjelovala na preko 200 skupnih izložbi i kustoskih koncepcija, umjetničkih simpozija, rezidencijalnih projekata i stručnih usavršavanja u svijetu.

Dobitnica je 14 likovnih nagrada od kojih su posljednje, 2020. godine: Nagrada Vladimir Nazor Ministarstva kulture RH za samostalnu izložbu Lutajući krajolik u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu 2019. godine i Godišnja nagrada HDLU-a za najbolju izložbu u 2019. godini za istu izložbu.

Autorica je brojnih scenografija i vizualnih identiteta emisija u produkciji Hrvatske televiizije. Od 2007. godine predaje na Grafičkom odsjeku ALU u Zagrebu, trenutno u zvanju redovite profesorice.

Iva Ćurić diplomirala je 2010.  na Nastavničkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, smjer grafika, a  2006./2007. studira duboki tisak na Akademiji za likovno umetnost in obrazovanje u Ljubljani.

Umjetnički interes fokusira na kolaboraciju sa znanstveno-tehničkim područjem s naglaskom na ispitivanje percepcije, odnosa vidljivosti i nevidljivosti, teme podataka, informacija, a u konceptualnom smislu radove razlaže preko pojmova stvarnosti do privida i apsurda. 
Izlagala je na izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu. Zaposlena je kao asistentica na ALU Zagreb.

Izložba "Vrijeme preokreta" dio je izložbenog ciklusa “Čije je što?” Galerije 90-60-90 u ovoj sezoni.

Ulaz je besplatan, uz Covid potvrdu, a može se razgledati do 30. siječnja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini