ZAGREB

Izložba Helene Schultheis Edgeler u Galeriji Karas

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Izložba slika "Put it in the Cloud" Helene Schultheis Edgeler otvara se u utorak, 21. rujna u zagrebačkoj Galeriji Karas.

Po riječima likovne kritičarke Nade Beroš, u sadašnjem slikarskom ciklusu, koji se sastoji od tri golema kvadriptiha i jedne slike-modula, umjetnica se u pomalo paradoksalnoj situaciji – u tradicionalnoj tehnici ulja na platnu – okreće se budućnosti. 

Kako je napomenula u predgovoru izložbe, autorica je na ciklusu slika koji sada predstavlja počela raditi 2017., a završila ga ovog ljeta, iz nekoliko razloga.

"Potvrda je to višegodišnjeg promišljanja rada, ali i uzimanja potrebnih stanki od umjetnosti, u kojima se podjednako intenzivno i predano bavi svojim nastavničkim pozivom na zagrebačkom Tekstilno-tehnološkom fakultetu, kao i radom u prirodi, na seoskom imanju nedaleko Zagreba, na kojem svoje zamisli uspijeva opredmetiti, usvojiti ili odbaciti", ocijenila je Beroš.

Ističe kako to nipošto nije romantičarski bijeg u prirodu, nego mukotrpan posao u kojemu nema puno mjesta za kontemplaciju.

"No, s obzirom na poznatu Focillonovu pohvalu ruci kojom je taj francuski povjesničar umjetnosti i prije digitalnog doba apgrejdao ljudsku ruku u instrument razmišljanja, vjerujemo  da su joj i  aktivnosti u vrtu, šumi, na imanju ili na drvenoj kući-kuriji, poslužile kao katalizator i pomogle da dođe do rješenja koja sada gledamo u njezinom novom ciklusu slika", dodala je.

Helena Schultheis Edgeler (1972.) diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, a sada rada kao izvanredna profesorica na Tekstilno tehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Ima više od trideset godina  iskustva u međunarodnom i domaćem izlaganju u mediju umjetničkog videa, slikarstva, fotografije.

Njezina će izložba u Galeriji Karas biti otvorena do 3. listopada.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater