ZAGREB

Izložba "Enigme slikarskih poruka" u Studiju Račić

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

U Studiju Moderne galerije Josip Račić od 13. do 30. kolovoza moći će se pogledati izložba "Enigme slikarskih poruka" Gordane Kovačić Macolić i Slavena Macolića.

Dvoje umjetnika koji žive i stvaraju zajedno dulje od tri desetljeća, u Studiju "Račić" predstavit će se s desetak radova nastalih u razdoblju od 2008. do 2020.

Kako se ističe u predgovoru katalogu izložbe, riječ je o paru koji već tridesetak godina živi i djeluje zajedno, u inzularnosti zajedničkog radnog i ateljerskog ambijenta te u okruženju doma u Gordaninom radnom Varaždinu i u Slavenovom kamporskom zavičajnom krajoliku.

U njihovu radu prepoznajemo vrijednosti istinskog doživljaja, kako u odnosu prema fenomenima univerzalnog svijeta, tako i u mjerilima osobnih, često i sasvim "prizemnih" problema. Narativ kojim se bave i izraz kojim grade svoju priču odaju umjetnike kod kojih je vidljiva određena povišena razina afektivnog odnosa prema konkretnome prostoru, miljeu u kome rade, društvu u kome djeluju, socijalnim odnosima u kojima participiraju, pri čemu je tematika njihovog slikarstva uvjetovana reakcija na takvo "stanje" i pokušaj da se egzistencijalni teret, suočenje čovjeka s perverzijom sistema i sa zastranjenjem ličnosti "preradi“"u umjetničku gestu.

"Intenzitet, vehemencija, pa i sardonična slika koja se o svijetu odašilje jedna je vrsta reakcije autora ne samo na neposredno motrenu zbilju nego i na proživljeno iskustvo iz svijeta koji nije samo umjetnički", stoji u predgovoru.

"Niknuli i rasli od početka u fizičkoj blizini, te hranjeni i usmjeravani zajedničkim vrijednostima životne simbioze, opusi Gordane Kovačić i Slavena Macolića nisu zbog toga ni u jednome dijelu 'deindividualizirani', podvrgnuti nekim unaprijed određenim ili intuitivno baziranim normama. Ali, lakše ih je shvatiti i prihvatiti kao vrijednosti koje se međusobno sučeljavaju, nužno i polariziraju ili dijalogiziraju", dodaje se.

Uzmimo ih kao žive stvaralačke prakse dvaju samostalnih bića koji, kroz međusobnu intenzivnu komunikaciju, ostvaruju zasebne i zaokružene slikarske (i kiparske) cjeline, ali i vrijednosti koje su podgrijane koliko na zajedničkim estetskim toliko i na usuglašenim etičkim normama.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini