ZAGREB

Izložba "Crna kuća" vizualne umjetnice Kate Mijatović ispred Umjetničkog paviljona 

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


U okviru ciklusa "Umjetnost ispred Umjetničkog paviljona" od 3. listopada do 13. studenog održat će se izložba "Crna kuća" vizualne umjetnice Kate Mijatović. 

Mijatović na prilaz ispred Umjetničkog paviljona postavlja objekt, crnu kuću bez vrata i prozora, unutar koje je instaliran audio sa zvucima za uspavljivanje.

"Prostorna intervencija Crna Kuća je neka vrsta zamjenske forme/mase, metafora koja dolazi iz 'ne-mjesta'. Ona je materijalizirana kapsula za nesvjesno, nastamba za postojati, biti, i osnovna forma primarnog ljudskog skloništa, doma", ističe se u najavi izložbe, kojoj je kustosica Jasminka Poklečki Stošić, muzejska savjetnica.

"Zvuk za uspavljivanje koji dolazi iz objekta funkcionira kao signal koji upozorava da nismo budni. U odnosu na Umjetnički paviljon, crna kuća je dodani objekt zagonetne namjene", dodaje se.

Po riječima Borisa Greinera, onaj dio nas koji ne kontrolira razum, a u čije nas postojanje uvjeravaju i znanost i osobno iskustvo, trajna je tema autorskog djelovanja Kate Mijatović. 

"Prostor nesvjesnog područje je njezina interesa, bez obzira na to radilo se o podsvijesti ili o snovima, kao formi njezine komunikacije sa svjesnim, Kata nastoji naglasiti ulogu podsvijesti, uključiti njezine reflekse u doživljaj cjelokupnoga", ustvrdio je u tekstu kataloga..

Kata Mijatović je od 1988. do 1991. članica neformalne umjetničke grupe Močvara / Baranja, nakon toga studira slikarstvo na Accademia di Belle Arti di Firenze, Firenca, Italija, a, na Adamiji likovnih umjetnosti u Zagrebu diplomira slikarstvo 1997. u klasi prof. Đure Sedera.

Od 2005. do 2019. voditeljica je Galerije AŽ Atelieri Žitnjak, Zagreb. Od 2007. članica je Umjetničke grupe PLEH. Godine 2013. sudjeluje na 55. Venecijanskom bijenalu kao predstavnica Hrvatske s projektom ''Između neba i zemlje''.

Imala je brojne samostalne izložbe i grupne izložbe u zemlji i inozemstvu. Za svoj rad bila je nagrađivana, a djela joj se nalaze u zbirkama hrvatskih muzeja. Živi i radi u Zagrebu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini