ZAGREB

Izložba "Arheologija iz zraka" u dubrovačkim Lazaretima

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Izložba Arheološkog muzeja u Zagrebu "Arheologija iz zraka", koja se otvara u četvrtak u Lazaretima - kreativnoj četvrti Dubrovnika, prikazuje neke od najatraktivnijih zračnih fotografija arheoloških lokaliteta u Hrvatskoj.

Kako se ističe u najavi, ona odudara od klasičnih arheoloških izložbi jer je osnovni fokus stavljen na fotografije, dok su podaci o arheološkom kontekstu svedeni na minimum.

Autori izložbe su Miroslav Vuković s Odsjeka za arheologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Jacqueline Balen iz Arheološkog muzeja u Zagrebu.

Prve fotografije iz zraka, Stonehengea i Rimskog foruma, snimljene su iz balona početkom 20. stoljeća, a s vremenom se razvila i posebna grana arheološke znanosti - zračna arheologija, podsjećaju autori. 

Ona se bavi proučavanjem tragova ljudske aktivnosti iz prošlosti u krajoliku, a fotografije snimljene iz zraka koriste se još za dokumentiranje i prezentaciju arheoloških nalazišta. 

Do nedavno su u tu svrhu korišteni baloni, ljestve, servisna vozila i druge platforme, ali razvojem novih tehnologija i komercijalizacijom bespilotnih letjelica postupak dokumentiranja lokaliteta je znatno ubrzan, a kvaliteta prezentacijskih fotografija je dobila novu dimenziju, napominje se.

Premda bespilotne letjelice - kolokvijalno dronovi imaju dugu povijest i širok spektar primjene, tek u posljednjih desetak godina se komercijaliziraju, a u arheologiji su osobito korisni jer omogućuju lokaliteta iz dotada nemogućih kuteva i pozicija.

Izložba ostaje otvorena do 1. listopada.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum