OČUVANJE BAŠTINE

ISTARSKI KAŠTELI predstavljeni kroz monografije, izložbe, koncerte, pa čak i kuharice

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Snimio Duško Marušić ČIČI

Snimio Duško Marušić ČIČI


Članica Upravnog vijeća Arheološkog muzeja Istre Adriana Gri Štorga, kantautorica i glumica Elis Lovrić, urednica kulture Radio Istre Eliana Batagelj, županijski pročelnik za kulturu i zavičajnost Vladimir Torbica i ravnatelj Povijesnog i pomorskog muzeja Istre Gracijano Kešac predstavili su u Posjetiteljskom centru "Herman Potočnik Noordung" na pulskom Kaštelu drugi dio projekta Istarski kašteli - Castelli istriani - Istrian castles, kao i aktivnosti projekta TAKE IT SLOW.

Pročelnik Torbica kazao je da će 20. listopada u Momjanu biti predstavljena publikacija o istarskim kaštelima, autora Josipa Banića, koja će obuhvatiti opis 17 kaštela, a potom će također u Momjanu, ali 2. prosinca, biti predstavljen već tradicionalni županijski kalendar XIIxII, koji je ove godine posvećen kaštelima. Izbornik za likovni dio je likovni umjetnik Bojan Šumonja, a za glazbeni - glazbenik i pedagog Valter Milovan.

Također, Torbica je najavio da je u pripremi kuharica "Okusi Venecije" s podnaslovom "Utjecaji i prožimanja", gdje će biti predstavljeni klasični, pomalo zaboravljeni recepti, od riži biži pa sve do bucolaja.

Kazao je da TV Nova priprema niz od osam emisija posvećenih kaštelima, a Artistra, mjesečni prilog za kulturu Glasa Istre, koji izlazi svake druge srijede u mjesecu, nakon serijala posvećenog filmovima snimanim u Istri, donosit će niz stručnih tekstova koji su posvećeni istarskim kaštelima. Radio Istra imat će također niz emisija posvećenih ovoj temi, a Torbica je kazao da bi mu bilo drago da se i ostali mediji uključe u predstavljanje ovog važnog dijela baštine.

Inače, u Istri ima 24 kaštela koji su u relativno dobrom stanju i koji su obuhvaćeni tim projektima, no stvaran broj kaštela, računajući i one koji su u vrlo lošem stanju, je puno veći.

Eliana Batagelj kazala je da je vrlo zadovoljna što su dio toga projekta i što će putem tih emisija slušatelji biti informirani o povijesti i značaju kaštela, a što će ih sigurno motivirati na obilazak kaštela i da se više informiraju o tome.

Članica Upravnog vijeća Arheološkog muzeja Istre Adriana Gri Štorga govorila je o izložbi posvećenoj istarskim kaštelima koja je postavljena u Svetim Srcima do kraja veljače iduće godine, a uskoro će početi edukativni posjeti polaznika vrtića i školske djece toj izložbi, kao i prigodne radionice, a priprema se i monografija "Istarski kašteli" autora Josipa Višnjića. Naglasila je važnost te izložbe kao iznimnog doprinosa očuvanju, ali i prezentaciji kaštela u Istri, o čemu šira javnost nema toliko podataka.

Kantautorica i glumica Elis Lovrić govorila je o programu "Kantautori u kaštelima - Castelli inCantati". Riječ je o programu koji u istarskim kaštelima ugošćuje kantautore čije se stvaralaštvo temelji na kulturnoj baštini Istre.

- Ideju o nastanku toga projekta imala sam već neko vrijeme, no onda je korona odužila realizaciju, a sve sam to promislila kao nadogradnju projekta Istarske županije o valorizaciji i afirmaciji istarskih kaštela sa željom da širu javnost upoznam s povijesnom ostavštinom vezanom uz srednjovjekovne utvrde, kazala je Elis Lovrić.

Prva od utvrda koju će svojim glasom oživjeti pazinski je kaštel u čijem će multimedijalnom prostoru RocKaštel gostovati večeras u 19 sati. Sljedeći je na redu kaštel u Momjanu pored kojeg će održati koncert u nedjelju, 2. listopada, u 17 sati (u slučaju kiše koncert će biti u Kući kaštela, Trg sv. Martina), a posljednji ovogodišnji koncert u sklopu programa "Kantautori u kaštelima/Castelli inCantati" Elis Lovrić će održati u srijedu, 12. listopada u kaštelu starog grada Kršana, i to uz zalazak sunca s početkom u 18 sati.

Organizator ovoga programa je Istarska županija i njezin Upravni odjel za kulturu i zavičajnost, a za organizacijsku podršku pobrinuli su se Etnografski muzej Istre, Pučko otvoreno učilište Buje, Općina Kršan i Turistička zajednica Kršan.

TAKE IT SLOW strateški je projekt Programa prekogranične suradnje INTERREG VA Italija – Hrvatska 2014. – 2020. osmišljen s ciljem upravljanja i promocije jadranske regije kao inovativne, zelene, održive, kreativne, dostupne prekogranične turističke destinacije usmjerene osnaživanju i promociji koncepta sporog i pametnog turizma. Istarska je županija okviru projekta predstavlja publikaciju "Istarski kašteli" autora Josipa Banića, koja obuhvaća pregled 17 istarskih kaštela, namijenjena je kako široj javnosti tako i turistima i daje nov pogled na znanstveno stručnu valorizaciju i turističku promociju ove vrijedne baštine. U okviru projekta u narednom periodu održati će se predstavljanje Pametnog Akcijskog Plana usmjerenog na kulturnu i prirodnu baštinu središnje Istre za širu grupu zainteresiranih dionika. Pametni Akcijski Plan sadrži 27 kulturno turističkih projekata iz unutrašnjosti Istre osmišljenih kroz infrastrukturnu i multimedijsku nadgradnju koji se mogu dalje prijavljivati na EU fondove.

V

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum