ZAGREB

IMAGO: Ne smanjujte autorska prava hrvatskim snimateljima

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

IMAGO, međunarodna snimateljska asocijacija, podupire Hrvatsku udrugu filmskih snimatelja u nastojanjima da im se, prema prijedlogu novog Zakona o autorskim i srodnim pravima, ne ukine pozicija snimatelja kao koautora audiovizualnog djela.

To najveće svjetsko udruženje, poslalo je pismo podrške Ministarstvu kulture, Hrvatskom audiovizualnom centru i Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo u kojem jasno iskazuje nezadovoljstvo promjenama predloženima u Nacrtu prijedloga zakona o autorskom pravu i srodnim pravima.

IMAGO, koje okuplja 55 nacionalnih udruga, uključivši i američki A.S.C., daje punu podršku HFS-u u nastojanjima za očuvanjem digniteta snimatelja u Republici Hrvatskoj, ističe Hrvatska udruga filmskih snimatelja, koja ih je upoznala s tendencijom u prijedlogu novog zakona.

"Hrvatske snimatelje se zahvaljujući visokim umjetničkim standardima u njihovom radu dugo smatra koautorima audiovizualnih djela u Hrvatskoj, te je zbog toga Hrvatska izuzetno cijenjena u međunarodnim filmskim krugovima, među redateljima, snimateljima i producentima, ali i u kulturnom sektoru općenito", stoji u pismu.

Dodaju i da sve više međunarodnih filmskih produkcija sagledava mogućnosti za koprodukcije i snimanje u Hrvatskoj.

"Smanjivanje prava hrvatskim snimateljima utjecalo bi na njihovu već etabliranu reputaciju na međunarodnoj sceni i zasigurno je pogrešan korak i za državu", ističe se.

Po njihovim riječima, ako hrvatska vlada tako značajno smanji autorska prava snimatelja, kulturni sektori u svijetu smatrat će to nepravednim napadom na njih, a što bi moglo utjecati i na ugled same zemlje.

Kako se to ne bi dogodilo, IMAGO traži da se povuče prijedlog zakona kojim bi se smanjila već ostvarena autorska prava hrvatskih snimatelja.


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum