ZAGREB

Hrvatski restaurirani filmovi u programu festivala u Bologni

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Dva hrvatska filmska klasika, "Deveti krug" i "Ne okreći se, sine", čiju restauraciju je provela Hrvatska kinoteka Hrvatskog državnog arhiva, bit će prikazani na festivalu klasičnog i restauriranog filma Il Cinema Ritrovato, koji se održava od 25. lipnja do 3. srpnja u Bologni.

"Deveti krug" redatelja France Štiglica iz 1960. digitalno je restauriran u zagrebačkim studijima Ater i Klik film 2020. godine uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, a "Ne okreći se, sine" Branka Bauera iz 1956. restauriran je fotokemijskim postupkom u sklopu Programa zaštite i restauracije nacionalne filmske zbirke 2000. godine i bit će prikazan s kopije na 35mm filmskoj vrpci.

Filmovi će biti predstavljeni u sklopu programa Tell the Truth! - A View into Yugoslav Cinema koji kurira britanski filmski povjesničar Mina Radović i u kojemu će biti prikazano šest dugometražnih i dva kratkometražna filma iz drugih republika bivše Jugoslavije, priopćio je Hrvatski audiovizualni centar (HAVC).

Festival Il Cinema Ritrovato održava se od 1986. godine u organizaciji Bolonjske kinoteka (Il Cineteca di Bologna). Svake se godine na festivalu prikaže velik broj restauriranih i ponovo otkrivenih djela iz povijesti filmske umjetnosti, kako općeprihvaćenih klasika, tako i kultnih, pa i davno zaboravljenih ostvarenja spremnih za revalorizaciju u svojim novoobnovljenim izdanjima.

"Deveti krug" i "Ne okreći se, sine" prvi su hrvatski dugometražni igrani filmovi koji će biti prikazani na tom festivalu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini