FESTIVAL MEDIA MEDITERRANEA

HIBRIDNI JEZICI: Pulska umjetnica Valentina Butumović pobjednica Zlatne lubenice 3.0

| Autor: Mladen RADIĆ


U katalogu koji prati izložbu ističe se da je projekt Valentine Butumović "B BL(2) 15S" nastao intenzivnim radom s fragmentarnim arhivskim materijalom svjetionika Sv. Ivan na Pučini * Na izložbi su predstavljeni radovi finalista natječaja "Zlatna lubenica 3.0" te njihovih gostiju: Mije Miletić, Glorije Arapović, Lucije Granić, Ivone Habijanec, Helene Rubčić, Barbare Radelje (Barbara Raad), Alejandre Robles, Petra Katavića i Vine Čurčije, te pobjednice Valentine Butumović

Festival Media Mediterranea čija je tema "Hibridni jezici" ove se godine održava u Puli 21. put, a program u čijem su središtu novi mediji završava u subotu.

Vizualna poetika

Manifestacija je svečano otvorena u srijedu u dvorištu muzejsko-galerijskog prostora Sveta srca gdje je održana revija animiranih filmova na kojoj je predstavljena lokalna scena.

U programu "Vizualna poetika" prikazani su filmovi Lee Vidaković, Manuela Šumberca, Vibora Juhasa, Saše Đuračića poznatijeg kao Sale Undertoon i Petre Zlonoge. Iz šire regije predstavljeni su filmovi studenata banjalučke akademije umjetnosti te izbor iz dokumentarnog serijala "Radiovizija" u produkciji RTS-a.

Program je nastavljen sinoć u galeriji Srpskog kulturnog centra koja je ugostila izložbu radova finalista natječaja "Zlatna lubenica 3.0" te njihovih gostiju.

Na otvaranju izložbe proglašena je pobjednica a riječ je o pulskoj umjetnici Valentini Butumović, koja je pobijedila s radom "B BL(2) 15S". Na izložbi su izloženi i radovi Mije Miletić, Glorije Arapović, Lucije Granić, Ivone Habijanec, Helene Rubčić, Barbare Radelje (Barbara Raad), Alejandre Robles, Petra Katavića i Vine Čurčije.

"Zlatnu lubenicu" čine umjetnički radovi odabrani na natječaju za autorske radove iz područja suvremene umjetnosti koji su direktno povezani s temom festivala, a koriste nove medije i tehnologije. Najbolji radovi prezentirani su na festivalu, a jedan je i produciran. Članovi stručnog žirija bili su Oleg Šuran, Marko Vojnić Gin i Olga Majcen Linn. Natječaj je bio namijenjen je mladim umjetnicima iz Hrvatske koji se bave suvremenom i/ili novomedijskom umjetnošću, interaktivnim instalacijama i interdisciplinarnim umjetničkim praksama.

Zreli način razmišljanja

Izložbu je u ime domaćina otvorio Marko Krnjajić, a u ime udruge Metamedij i organizacijskog tima Marino Jurcan koji je rekao da je misija udruge da podržava produkciju mladih autora. Programska koordinatorica Ivana-Nataša Turković kazala je kako je bilo 16 prijavljenih na "Zlatnu lubenicu" od čega ih je trebalo odabrati pet, no žiri je zaključio da bez još dva rada ova izložba ne bi mogla biti cjelovita.

- Od tih sedam radova, složili smo se da su svi jako dobri radovi, te smo od njih odabrali dva favorita rekao je Oleg Šuran, a uz rad Valentine Butumović, to je bio i rad Alejandre Robles. Ipak, kako kaže Šuran, rad Valentine Butumović pokazao je puno zreliji način razmišljanja o temi koju je odabrala ali je isto tako otišla i korak dalje, jako dobro prezentirala i razmišljala o postavu.

U katalogu koji prati izložbu ističe se da je projekt Valentine Butumović "B BL(2) 15S" nastao intenzivnim radom s fragmentarnim arhivskim materijalom svjetionika Sv. Ivan na Pučini.

- Osvrćući se na tehnološke promjene koje dužnost svjetioničara svode na onu svojevrsnog arhivista, ideja je projekta očuvati postojeći fragmentarni arhiv (meteorološke knjige, dnevnika događaja, tehničkih crteža, priručnika za korištenje) te istražiti njegov karakter, značaj i implikacije u kojima se prepliću službeno i privatno, a istaknute karakteristike koristiti kao metode stvaranja novog arhiva koji uslojavanjem informacija iz različitih izvora stvara jedinstveni tekstualno-vizualni narativ na principima intertekstualnosti, dijaloga, prijevoda i interpretacije", piše u opisu rada Valentine Butumović.

Na izložbi su predstavljeni i radovi gostujućih autora Hrvoja Hiršla i Luis Rodila-Fernándeza "a star which is not a planet is a sun not a planet" i "Sense of Time" Teda Hunta.

Izložba će se moći razgledati do četvrtka.

U subotu na programu

U subotu, zadnje večeri 21. Media Mediterranea festivala, na Glavinićevom usponu održat će se prezentacija, izložba i instalacija.

U 20.30 bit će predstavljena instalacija Sophije Bulgakove nastala u sklopu rezidencijalnog programa Summer Sessions 2019 u Puli "You Are the Source Projection and Reflection", potom će se u 21.15 održati izložba radova natječaja GIF animacije i memova "Komunikacijski šum", a u 21.30 slijedi prezentacija radova radionice spekulativne dizajnerske prakse "Telling The Time: A Speculation in Designing Hybrid-Languages of Time" koju je vodio Ted Hunt, a gostujuće predavanje održat će Hrvoje Hiršl.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini