ZAGREB

HDD: Knjiga “Neobjavljeno 1983 – 2023.” Stanislava Habjana

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Hrvatsko dizajnersko društvo (HDD) objavilo je knjigu “Neobjavljeno 1983 - 2023.” koja na jednom mjestu okuplja grafičke radove grafičkog dizajnera, umjetnika i pisca Stanislava Habjana, većinom plakate od početka njegovog autorskog djelovanja s projekcijom u budućnost.

Na 120 stranica knjiga bilježi značajne stvarne i fikcijske trenutke i situacije iz različitih perioda Habjanove karijere, kao svojevrsni alternativni presjek njegovog umjetničkog i dizajnerskog djelovanja, s uvodnim tekstom, ekstenzivnim intervjuom i mnoštvom kratkih tekstova i komentara samog autora.  

Nastala je kao svojevrsna nadogradnja istoimene izložbe održane u HDD galeriji u proljeće prošle godine, sa sličnim konceptom pregleda autorove karijere, odnosno njegova "karakterističnog plesa po rubu stvarnosti i fikcije, umjetnosti i života, imena i pseudonima, čovjeka i njegove sjene".

Manji dio tih radova su doista neobjavljeni, odnosno nerealizirani, a veći dio autorov je ponovni ili predviđeni posjet zbivanjima, pričama, mjestima, susretima, ljudima i situacijama koje su se odvile ili će se odviti unutar četrdeset godina između 1983. i 2023., napominje se u najavi.

Po riječima urednika knjige Marka Goluba, premda je sama njegova kreativna praksa teško jednoznačno odrediva te obuhvaća sve od mail arta, preko grafičkog oblikovanja, priča i poezije, do performansa i u novije vrijeme glazbe, grafički dizajn mu je ostao najpouzdanije uporište vjerojatno zbog toga što po svojoj prirodi podrazumijeva neki oblik organizacije, konvencionalnosti, strukturiranosti i egzaktnosti. 

"Pojednostavljeno rečeno, slici ili fotografiji možete tako dati vremensku odrednicu, pripisati je događaju, dodati joj ime neke osobe, preko svega otisnuti verbalnu informaciju, možda ispod nje i još jednu, sekundarnu, i još neku treću dodati sasvim na marginu sitnim slovima, što je ne čini manje važnom od one prve i najuočljivije. Možete dati vizualnu formu poruci, tekstu i priči, materijalnost sjećanju, činjenični okvir fantaziji", ocijenio je.

Stanislav Habjan bavi se pisanjem, dizajnom, likovnošću, performansom i multimedijom. Autor je knjiga kratkih priča, a svojom prozom je zastupljen u više antologija hrvatske kratke priče i novele, tekstovi su mu prevođeni na engleski, talijanski, poljski, slovenski i makedonski.

Ostvarujući radove unutar nekoliko autorskih grupacija (Greiner&Kropilak, Slipa konfidenca, Petikat), objavljivao je, izlagao i nastupao u Hrvatskoj, Francuskoj, Sloveniji, Italiji, Danskoj, Njemačkoj, Indiji i drugdje. 

Kao dizajner autor je brojnih vizualnih identiteta za domaće i međunarodne umjetničke projekte, filmske i glazbene festivale, izložbe i kazališne predstave.

Oblikovao je plakate i kataloge za nastupe hrvatskih umjetnika na Venecijanskom bijenalu, a plakati su mu uvršteni u Graphis poster books (1994., 1995., 2004.). Bio je art direktor novina za kulturu Homo volans i glazbenog magazina Nomad.

U koautorstvu s Danijelom Žeželjom, Borisom Greinerom i drugim autorima ostvario je više multimedijskih projekata i performansa.
 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum