ZAGREB

HAVC objavio rezultate za mikroproračunske dugometražne filmove

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Hrvatski audiovizualni centar (HAVC) objavio je rezultate za proizvodnju mikroproračunskih dugometražnih igranih filmova u 2021. godini, onih čiji ukupni proračun ne prelazi 1,5 milijuna kuna.

Na natječaj je pristiglo ukupno 15 prijava, a sredstva su odobrena za dva filma u ukupnom iznosu od 1,6 milijuna kuna  - "Sretni ljudi" Filipa Peruzovića i producenta Dinaridi film (900 tisuća kuna) i "Žene s gumenim rukavicama" Marija Šuline i producenta Slavonija Nova (700 tisuća kuna).

Umjetnički savjetnici Pavlica Bajsić Brazzoduro, Zdenka Gold i Danilo Šerbedžija naveli su u svom obrazloženju kako je, kao i prošle godine opća razina kvalitete dosta niska, a većina projekata neprikladno je pripremljena za mikroproračunske uvjete proizvodnje. 

Kako je bilo i nekoliko projekata koji su bili prijavljeni na redoviti Javni poziv za proizvodnju, a paralelno i na ovaj za mikroproračunske filmove, preporučuju autorima i producentima da se unaprijed odluče kakve produkcijske uvjete zahtijeva njihov film

Projekt “Sretni ljudi” govori o bolnim trenucima o oproštaju od najmilijih, u ovom slučaju od oca, te o raspremanju, bacanju i čuvanju stvari ostalih iza umrlih.

Umjetnički savjetnici posebno su pohvalili činjenicu da je cijeli projekt od početka pripreman upravo za ovakav natječaj, mali broj likova i jednu lokaciju.

Scenarij "Žena s gumenim rukavicama“ nadahnut je velikim štrajkom prosvjetnih radnika iz 2019. godine, a pisan je iz perspektive školske čistačice Mirne. Snimao bi se u Đakovu s profesionalnim glumcima u glavnim ulogama. 

"Izuzetno poštujemo veliku srčanost i entuzijazam kolega filmaša iz Đakova, koji su, praktički, samo na svojim plećima iznijeli već jedan raniji dugometražni naslov. Osim toga, jako je bitno naglasiti i to da se đakovačka ekipa u predloženom scenariju, kao i ranije, odlučila baviti društveno teškim temama pristupajući im višeslojno", napominje se u obrazloženju.

Odobrena sredstva su niža od planiranih u prijavljenom financijskom planu, i to isključivo radi financijskih ograničenja HAVC-a.

Osim odluka o raspodjeli sredstava na sjednici Hrvatskog audiovizualnog vijeća imenovani su umjetnički savjetnici za dugometražni i dokumentarni film - dramaturg i scenarist Ivor Martinić te redateljica, scenaristica i producentica Tiha Gudac.

Ranije je odobren i jedan zahtjev za dodatne troškove snimanja filma uslijed izvanrednih okolnosti uzrokovanih epidemijom COVID – 19, "Slatka Simona" redatelja Igora Mirkovića i producenta Inter filma.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater