Uspjeh porečkog učitelja

GUITAR ART FESTIVAL: Puljanin Sanel Jusić u finalu uglednog gitarskog natjecanja

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Sanel Jusić

Sanel Jusić


Guitar Art Festival održao se od 17. do 21. svibnja u Beogradu pod sloganom "Etno", a s velikim uspjehom na natjecanju se predstavio gitarist iz Pule Sanel Jusić, koji je učitelj gitare u Umjetničkoj školi Poreč, ali i student klasične gitare na Akademiji u Osijeku.

Guitar Art Festival je jedan od najznačajnijih kulturnih događaja u Srbiji i međunarodno prepoznat festival koji nosi titulu jednog od pet najznačajnih gitarskih festivala u svijetu. Natjecanje se odvijalo u šest kategorija po starosnim skupinama, a ocjenjivački sud činili su renomirani glazbenici i pedagozi iz cijeloga svijeta. Slogan "Etno" upućuje na izvornu i autentičnu glazbu svijeta, koju su izvođači iz 20 zemalja svijeta predstavili u njezinom suvremenom obliku. Ovogodišnji festival objedinio je španjolski flamenko, portugalski fado, grčki buzuki, argentinski tango, rusku balalajku i balkanski etno.

- Ponosni smo da se ove godine na Guitar Art Festivalu natjecao i Sanel Jusić, učitelj gitare Umjetničke škole Poreč. Natjecao se u VI. kategoriji te svojim nastupom i osvojenim brojem bodova ušao u samo finale natjecanja, gdje je osvojio 4. mjesto. Sanela je za natjecanje pripremio mentor Petar Čulić. Velika je čast imati priliku sudjelovati na ovom važnom natjecanju, pripremiti izuzetno zahtjevan i opsežan program, a potom i ući u samo finale natjecanja. Učitelj Sanel Jusić trenutno studira klasičnu gitaru na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku i istovremeno poučava učenike u Osnovnoj glazbenoj školi u Poreču, što čini ovaj uspjeh na natjecanju još većim. Osim samog natjecanja, bila je ovo prilika za sudjelovanje i u masterclassu svjetski poznatih profesora gitare (Jaimea Zenamona, Costasa Cotsiolisa i Thomasa Offermana) i na taj način učiti od profesionalnih glazbenika, veli ravnateljica Umjetničke škole Poreč Sanjica Sara Radetić.

- Najprije sam studirao ekonomiju, financije, no nisam se našao u tim vodama. Budući da sam završio osnovnu i srednju glazbenu školu, smjer gitara, odlučio sam se za promjenu i krenuo studirati izvanredno gitaru na Umjetničkoj akademiji Osijek. Sada sam na drugoj godini, a treću godinu predajem gitaru u porečkoj Umjetničkoj školi. Najviše vremena provodim na cesti, u vožnji, živim u Puli, radim u Poreču, a studiram u Osijeku. Jako sam zadovoljan postignutim rezultatom, ali uvijek se silno radujem i uspjesima svojih učenika, kaže Sanel Jusić. Njegovo   glazbeno obrazovanje počelo je u Puli. Najprije je počeo svirati gitaru u OKUD-u Istra u klasi Duške Sijarić, a potom mu je u Glazbenoj školi predavao Petar Koroljević.

- Pohađao sam paralelno srednju glazbenu i matematičku školu i zadovoljan sam izborom, odnosno što sada studiram i predajem gitaru. Trenutno u svojoj klasi imam 17 učenika, vrlo sam zadovoljan, ima ih sjajnih, neki se bore malo s tremom, no izvrsnui su, kaže Sanel Jusić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of