FONTICUS

Gradska galerija Grožnjan predstavlja nove projekte: IZLOŽBE FABIJA GASPARINIJA I TILENA ŽBONE

| Autor: Mladen RADIĆ
(Snimio: Dejan Štifanić)

(Snimio: Dejan Štifanić)


Gradska galerija Fonticus Grožnjan predstavlja dvije samostalne izložbe koje će biti otvorene u subotu u 17 sati u gradskoj lođi, a to su "Vizualizacije energija" Fabija Gasparinija i "Transkripti stanja" Tilena Žbone.

"Gasparini predstavlja slikarske radove ostvarene u rasponu od posljednje dvije godine, pa do svježih radova. Važan aspekt umjetnikove premise je doživljaj. Rezultat je uvijek vizualizacija stanja, a ne vidljivo. Potez, ploha, geometrijski oblik pojavljuju se u ulozi motiva. Ove slike ne nude uobičajeni sadržaj. Radi se o apstrakcijama, građenju slika intervencijama proizašlim iz snažne i iskrene potrebe za oblikovanjem", piše u predgovoru Eugen Borkovsky.

Fabio Gasparini rođen je u Puli, a likovnom umjetnošću bavi se od 2015. godine. Pohađao nekoliko edukativnih programa, od kojih je značajna Likovna radionica u Poreču, pod mentorstvom Eugena Varzića. Njegov rad karakterizira ekspresivan pristup podlozi i likovnom materijalu. Svoje je radove predstavljao nekoliko puta na kolektivnim, selektiranim izložbama.

"'Transkripti stanja' su niz decentnih sliko-crteža, koje potpisuje Tilen Žbona, poigrava se promatračevom percepcijom na planu vizualnog i smislenog. Radovi iniciraju nekoliko mogućih interpretacija. Možda su najzanimljiviji diskursi: promišljanje autora, vrijeme u kojem su ovi radovi nastali i tretman promatrača", ističe Borkovsky.

Tilen Žbona rođen je u Kopru, a slikarstvo je diplomirao 2001. godine u Veneciji, na Accademiji di Belle Arti. Magistarski studij videa i novih medija završava na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje u Ljubljani, 2007. Priznanje za značajne umjetničke radove prima 2011. od senata ALUiO Sveučilišta u Ljubljani. Od 2015. član je Univerzitetnega umetniškega observatorija Rektorske konference Republike Slovenije. Doktorirao je 2017. s temom iz područja edukacijskih znanosti, na Pedagoškom fakultetu u Ljubljani, a trenutno radi kao izvanredni profesor na Pedagoškom fakultetu u Kopru. Svoje je radove predstavio na mnogim samostalnim i kolektivnim izložbama u domovini i inozemstvu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater