DUBROVNIK

Glazbeni festival „Dubrovnik u pozno ljeto” s mladim nagrađivanim talentima

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Međunarodni glazbeni festival „Dubrovnik u pozno ljeto" od 26. kolovoza do 23. rujna u jubilarnom desetom izdanju pod nazivom „Pobjednički krug” donosi četrnaest koncerata s mladim solistima s pobjedama na značajnim međunarodnim natjecanjima, najavljeno je u utorak na konferenciji za medije.

Festival se održava u organizaciji Dubrovačkog simfonijskog orkestra i u suradnji s Laus akademijom.

Umjetnički direktor Festivala i šef dirigent DSO-a Marc Tardue istaknuo je kako je u „Pobjednički krug” ove godine pozvan niz odličnih mladih glazbenika svoj umjetnički talent i umijeće dokazali na glazbenim natjecanjima.
„Oni su budućnost klasične glazbe. Možemo biti ponosni što brojni mladi glazbenici, koje čeka velika karijera, upravo u Dubrovniku započnu tu karijeru. Veliki orkestri rijetko daju mladim glazbenicima priliku svirati zajedno i da se razvijaju. Ponosan sam što je naša politika da ih uključujemo, a u idućim godinama oni će nastupati sa slavnim svjetskim orkestrima”, rekao je Tardue.

Ravnatelj DSO-a Damir Milat podsjetio je kako je u deset godina festivala održano preko 150 koncerata s 20 međunarodno priznatih dirigenata i 60 solista, s oko 30.000 posjetitelja. „Ovaj orkestar uskoro slavi 100 godina postojanja, a želimo pokazati da nam je mjesto ovdje s najvažnijim umjetnicima. Mali smo orkestar, ali na festivalu ponudimo sadržaj kakav nemamo tijekom godine”, rekao je Milat.

Zamjenica dubrovačkog gradonačelnika Jelka Tepšić istaknula je kako je bitno, nakon Dubrovačkih ljetnih igara, nastaviti ponudu kvalitetnog kulturnog sadržaja u Dubrovniku za domaću i stranu publiku. „U posezoni nam dolaze gosti koji žele vidjeti više kulturnog sadržaja. Lijepo je da u gradu koji ima renome kulturnog središta dajemo priliku mladim glazbenicima da se razviju i steknu iskustvo. DSO je uskoro stogodišnjak i važan je dio glazbene ponude. Vjerujem da ćemo i okruglu obljetnicu lijepo obilježiti”, izjavila je Tepšić.

Direktor Turističke zajednice grada Dubrovnika Miroslav Drašković rekao je kako je kultura bitan čimbenik turističke promidžbe grada. „Glazba je univerzalan jezik, a naš cilj je ispromovirati ova događanja gostima grada kao kulturnog središta”, izjavio je Drašković.

Na festivalu će nastupiti dirigenti Marc Tardue, Natalia Ponomarchuk, Valentin Engel i Toby Thatcher, a solisti će biti Ivan Krpan, Gioele Coco, Traian Sturza, Amia janicki, Frano Matušić, Aljoša Jurinić, Goran Končar, Leonid Sorokow, David Grigorian, Bruno Vlahek, Roberto Giordano, Dubravka Vukalović, Luka Ljubas, Naira Asatrian, Vid Veljak te Gudački kvartet i Brass & Percussion septet DSO-a.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini