DANAS OTVARANJE 

U GALERIJA MAKINA: Izložba "Punk's not dead" Krešimira Golubića

| Autor: Mladen RADIĆ
"I Fought the Law"

"I Fought the Law"


U Galeriji Makina danasu 20 sati bit će otvorena izložba Krešimira Golubića, poznatog kao Leon GSK, pod nazivom "Punk's not dead".

Grafiti i street art umjetnik Leon GSK nastavlja hommage apostolima punka pa je, nakon zagrebačke i ljubljanske izložbe, Pula treći grad u kojem predstavlja svoje interpretacije poznatih punk rock zvijezda. Portreti punk rockera nisu samo obilježili umjetnikovo odrastanje već i odrastanje mnogobrojnih generacija Pule, Rijeke, Zagreba, Ljubljane...

"Jedno je sigurno - protiv društvenih anomalija treba nam i glasan glazbeni protest, sa ili bez crnih kožnih jakni i metalnih zakovica, sa ili bez gitara i bubnjeva. No, špranca će uvijek biti ista. Sviračko znanje nije obavezno, ali nerviranje moralne većine jest. Ima li ikoga da to danas izvede kao što su to izveli pankeri 1977. godine?", pita se u predgovoru kataloga izložbe Aleksandar Dragaš.

Krešimir Golubić – Leon (GSK), rođen je u Zagrebu. Za grafiti umjetnost zainteresirao se sredinom 80-ih kad su se prvi radovi pojavili u Zagrebu. Sprej prvi put uzima u ruke 1987., no pravi početak bavljenja grafitima je 1991., nakon posjeta Berlinu. S dvojicom prijatelja pokreće jednu od prvih grafiti ekipa u Zagrebu – GSK Crew (1993.), kao i prvi grafiti časopis u ovom dijelu Europe – svjetski poznati ZGBKAOS magazine. Uz mnoštvo radova koje ostvaruje na ulicama i zidovima Zagreba, Hrvatske i Europe, piše tekstove za razna tiskana izdanja, sudjeluje u mnogim emisijama u elektronskim medijima na temu grafita te fotografira i prati cjelokupnu grafiti scenu. Od 2013. počinje raditi stencil tehnikom, kao dijelom post-grafiti pokreta, odnosno Street Arta scene. Redovno drži radionice i predavanja po školama na temu grafita u smislu "umjetnosti a ne vandalizma", te pokušava usmjeriti mlade da grafite percipiraju i koriste u pozitivnom smjeru, a ne kao izraz bunta koji se manifestira kroz vandalizam.

Zbog novonastale situacije službeno otvorenje izložbe se neće održati. Obavezno je nošenje zaštitne maske te održavanje potrebnog razmaka. Ulazak u galeriju je dozvoljen za maksimalno pet osoba istovremeno.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini