Novi kreativni kutak

GALERIJA "AMORE" U UMAGU Čarobni svijet uporabnih umjetničkih radova

| Autor:  Sanja BOSNIĆ
UMAG - galerija Amore

UMAG - galerija Amore


Mala galerija Amore, prepuna maštovitih i originalnih radova, u kojima je izbrisana granica između uporabnih predmeta i umjetnosti, otvorila je nedavno svoja vrata u povijesnoj jezgri Umaga. Dugo sanjana ideja nekolicine kreativnih žena Umaga (i jedne muške osobe!) urodila je plodom.

Nakon što je osnovana Udruga za kreativni razvoj Amore gdje su njezine članice svojim "zlatnim rukama" izrađivale unikatne rukotvorine, (hand made), nakit, torbice, slike, ukrasne jastuke, heklane hvataljke za posuđe, mirisne sapune od eteričnih ulja… i druge vrlo originalne utilitarne predmete dajući im zadivljujući umjetnički pečat, otvorena je galerija gdje se sada sve to može i kupiti. U potpunosti je nekonvencionalna jer se nalazi u atipičnom prostoru. Naime, sva ta čarolija nastalih radova ispunila je predvorje obiteljske kuće u Riječkoj ulici, predsjednice udruge Marije Šverko.

Izbor za svaku ženu

Na prvi se pogled ne doima zamjetnom onima koje u ovom kvartu privlače samo mirisi iz kuhinja mnogih restorana poredanih jedan do drugoga. Međutim, znatiželjnicima koji tragaju za povijesnim znamenitostima Umaga pažnju će zasigurno privući jedna otvorena vrata portuna i prošarano okno na kamenitoj kući, gdje na pragu najčešće proviruje predsjednica udruge Šverko i širokog vas osmijeha s ljubavlju poziva da zavirite u taj maleni, ali ponudom veliki Amore.

Uđete li, pripremite se da vas duboko usiše čarobni svijet rukom izrađenih raznih umjetničkih uporabnih radova. Sve što je izloženo nastalo je umijećem i trudom umaških žena, koje su ovime otkrile posvemašnje talente.

Tehnike i materijali koje su koristile za izradu izložaka, uporabnih i dekorativnih predmeta i dizajnerskog nakita, nabraja nam Šverko, su posebna žica, kristali de croix, poludrago kamenje, staklo Murano, školjkice i stara stakalca s morske obale, latice ruže umočene u smolu, juta, filc, svila, krpare, stari crjepovi, kamen, heklana milja… i ostali neobični materijali kojima su ove umjetnice udahnule ekskluzivnu ljepotu. Ovdje odista svaka žena može odabrati nešto za sebe ili poklon za dragu osobu kojim će istaknuti svoj ili njezin stil kako bi zablistala u svojoj posebnosti.

U planu i kreativne radionice

- U tijeku je i izrada web-stranice udruge, otkriva Šverko i kaže: "Naša je namjera okupiti oko projekta Amore što više umaških i drugih zainteresiranih osoba koji žele svrsishodno iskoristiti svoje vrijeme izradom originalnih rukotvorina, raznih unikatnih predmeta, dekorativnih modnih dodatka, dizajnerskog nakita i slično, stoga ove jeseni planiramo organizirati i razne kreativne radionice". Šverko je uvjerena da će udruga okupiti nove sugrađanke koje žele spojiti svoj nepresušni talent i poticati osobni razvoj. A do tada se može za svaku informaciju obratiti na telefon predsjednice udruge 099/442-6767.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater