SIMPOZIJ SOLIDARITÉ

FORUM TOMIZZA Na programu od 4. do 9. listopada u Umagu, Kopru, Trstu i Materadi

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Fulvio Tomizza

Fulvio Tomizza


Ovogodišnje, 22. izdanje Foruma Tomizza održat će se od 4. do 9. listopada u Umagu, Kopru, Trstu i Materadi uz mnoštvo programa te dakako simpozij s ovogodišnjom temom - Solidarité.

Ovi su se 22. Međunarodni pogranični susreti Forum Tomizza trebali s temom SOLIDARITÉ odvijati u Trstu, Kopru i Umagu ovoga svibnja, ali je epidemija koronavirusa odgodila realizaciju manifestacije.

- Na ove smo izazove odgovorili tako što smo naše sadržaje preselili u virtualne prostore, ali to ne može nadmašiti fizički kontakt stvaralaca i publike. Usprkos nepovoljnih okolnosti ovoga smo proljeća organizirali nekoliko proljetnih tomizzijanskih događaja: u Kopru smo proglasili dobitnika nagrade Lapis Histriae 2021. i otvorili izložbu The fine art of Lapis Histria 2010/2020, u Ankaranu smo organizirali koncert Tamare Obrovac, a u Umagu predstavili projekt Povijesno-književni itinerar Fulvio Tomizza. Početkom listopada, od 4. do 9. u okviru jesenskog Foruma Tomizza planiramo cijeli niz događaja u Umagu, Kopru, Trstu i Materadi. Izložbe, predstavljanje knjiga, performansi, itinerari, nastup pjesnika… i, dakako, simpozij s ovogodišnjom temom Solidarité. Solidarnost se u današnjoj situaciji epidemije i potresa (doslovnih, ali i onih brojnih sociopsiholoških) zaziva s puno emocija i mnogi političari računaju s tim emocijama u konsolidaciji "svoga" naroda. I zato taj pojam navodimo samo na francuskom: solidarité. Podsjećamo time na povijest suvremene Europe, na integracijske procese koji u solidarnosti traže nadnacionalnu mogućnost zajedništva slobodnih građana. Umjesto afirmacije kolektiva putem žrtve pojedinca, solidarnost čuva individualnost, insistira na kulturi različitosti i strukturira se u recipročnosti, u uzajamnosti. A u vrijeme sve većih socijalnih razlika – i pogotovo danas – solidarnost se nameće uz pitanje odgovornosti za one ugrožene, stradale, bolesne i bezdomne, kazao je Neven Ušumović.

Već u ponedjeljak, 4. listopada u 19 sati u MMC Galeriji Umag bit će program posvećen Marku Sosiču (1958. - 2021.) te otvaranje izložbe Lapis Histriae 2021: Solidarité: "Collage Nouveau", autor Hubert Balley, kuratorica Maja Briski.

Sat kasnije u Grin photo gallery Umag (Poljane 9) slijedi otvaranje izložbe Lapis Histriae 2021: Solidarité Unplugged, kuratorica je Maja Briski.

U utorak, 5. listopada u Kopru u Maloj loži u prizemlju Pretorske palače u 17 sati je otvorenje izložbe Lapis Histriae 2021: Solidarité Art Posters Collection, kuratorica Maja Briski, te zatim predstavljanje slovenskog prijevoda romana "Akacijev gozd" Fulvija Tomizze (Slovenska matica), s prevoditeljem Primožom Sturmanom razgovara Jasna Čebron.

U srijedu u 18 sati u umaškoj je knjižnici susret s učenicima, a u slovenskom klubu u Trstu Solidarité: razgovor s Goranom Vojnovićem vodi Martin Lissiach.

U četvrtak, u 10.30 sati u Pretorskoj palači u Kopru na rasporedu je simpozij "Solidarité". Uz uvodnu riječ Aljoše Pužara, sudionici su: Joel Valifuoco (Rim), Ivana Bodrožić (Zagreb), Jedrt Jež Furlan (Ljubljana), Amelia Kraigher (Ljubljana) i Saša Ilić (Beograd).

U Maloj loži od 16 do 17 sati odvijat će se program "Pjesnik na cesti", gdje će sudjelovati Isabella Flego, Martin Mikolič, Gašper Malej i Ivana Bodrožić, a zatim u baru Miramar (Carpacciov trg) Evelina Rudan, Dinko Kreho, Milan Rakovac i Marko Kravos.

Pretposljednjega dana, u petak, 8. listopada u 10 sati u umaškoj Zajednici Talijana "Fulvio Tomizza" na programu je predstavljanje projekta "Povijesno-književni itinerar Fulvio Tomizza" te dodjela nagrade Lapis Histriae 2021 Bojanu Krivokapiću (Novi Sad). Slijedi simpozij "Solidarité" gdje će uvodnu riječ imati Goran Vojnović, a sudjelovat će Marcel Štefančič jr (Ljubljana), Ivana Bodrožić (Zagreb), Saša Ilić (Beograd), Joel Valifuoco (Rim), Goran Božičević (Umag) i Dinko Kreho (Zagreb).

U 17 sati u Galeriji Marin na programu je "Dnevni boravak" - performans Slavice Marin, a sudjeluju pjesnici Milan Rakovac, Laura Marchig, Evelina Rudan, Bojan Krivokapić, Ivana Bodrožić, Dinko Kreho i kantautor Marko Rudelić.

        S početkom u 18 sati u MMC Galeriji Grada Umaga je izložba i predstavljanje knjige "Lapis Histriae 2021: Solidarité", a u 19 sati Circolo će ugostiti predstavljanje nakladničke kuće Shura publikacije i knjiga "Snoopy polka" Laure Marchig i "Adrijanske kartoline" Milana Rakovca i Jovana Nikolaidisa.

U subotu, 9. listopada u podne je komemoracija na grobu Fulvija Tomizze, kao i predstavljanje projekta "Povijesno-književni itinerar Fulvio Tomizza".

Podsjetimo Fulvio Tomizza (1935.-1999.) rođen je u Juricanima, selu župe Materade nedaleko od Umaga. Nakon što je i njegov zavičaj pripao tadašnjoj Jugoslaviji, Tomizza za svoje prebivalište odabire Trst, a time i sudbinu izbjeglice (1955.). Ta sudbinska određenost dominantno će odrediti njegovo publicističko i književno stvaralaštvo, ali i usmjeriti njegove nazore ideji convivenze koja kontinuirano ostaje u središtu njegova angažmana i kao čovjeka i kao književnika.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter