ZAGREB/VINKOVCI

Filmski tjedan u Vinkovcima od 18. do 22. kolovoza

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Ovogodišnji Filmski tjedan u Vinkovcima održat će se od 18. do 22. kolovoza u lapidariju Gradskog muzeja Vinkovci i Hang Loose baru a donosi bogat filmski i popratni program 8. Antičkih filmskih večeri i 14. Festivala dokumentarnog rock filma (DORF).

Program će u utorak, 18.kolovoza, otvoriti kratki film "Posljednji bunar" redatelja Filipa Filkovića (2017.), distopijski film s dosad osvojenih preko 30 festivalskih nagrada, smješten u suhoj hrvatskoj Zagori gdje posljednji izvor pitke vode generira niz peripetija.

Iste večeri u programu je i dokumentarni film Wernera Herzoga "Tko bi rekao: Fantazije umreženog svijeta" (2016.).

Drugi dan Filmskoga tjedna, srijeda 19.kolovoza, počinje kratkim predavanjem s novostima iz Gradskog muzeja Vinkovci, već tradicionalnim predstavljanjem ovogodišnjih rezultata i najavom arheoloških radova u drugom dijelu godine.

Slijedi filmsko-glazbeni kviz powered by Klasik TV koji vodi poznata kvizašica Morana Zibar, od 2013. široj javnosti poznatija kao lovkinja u HRT-ovu kvizu "Potjera". Dan će zaključiti projekcija dokumentarnog filma autora Dalibora Platenika "Čovjek i drvo" (2019.).

Autor designa Antičkih filmskih večeri je Martin Peranović, mladi autor iz Otoka.

U ovogodišnjoj regionalnoj DORF konkurenciji nalazi se šest filmova iz Hrvatske, Srbije i Makedonije, od kojih dva imaju svjetsku premijeru u Vinkovcima, uz jednu hrvatsku premijeru.

Filmske večeri u Vinkovcima prve će u Hrvatskoj prikazati film "Pobjednici su dosadni" (Srbija/Radio-televizija Vojvodina/2018.) redateljice Olivere Miletić Čačija, čiji junak je Žikica Simić, slavni publicist, novinar i autor nekoliko kultnih radijskih emisija koje su oblikovale glazbeni ukus mnogih generacija.

Svjetsku premijeru u Vinkovcima ima zanimljiva priča iz Makedonije "New York – Hodočasništvo" (2019.) autora Slavche Koviloskog. "Svojevrsno hodočašće u New York, kolijevku hip hop kulture, ovaj dokumentarac ispunjen glazbom iz zlatnog doba hip hopa i slikama geta i mjestima na kojima je hip hop izrastao daje slike grada koje je doživio momak iz Skopja, koji je odrastao s hip hop kulturom", stoji u najavi.

Svjetsku premijeru na DORF-u također ima dugometražni film "Erik" (2020.) redatelja Danila Lole Ilića iz Pule. Erik Balija je kompozitor, autor, pjevač, svira klavijaturu, tekstopisac, nagrađivani autor na Melodijama Istre i Kvarnera te finalist Supertalent-a 2016 godine. Kao posljedica cerebralne paralize Erik je u kolicima te ima ograničenu upotrebu i ruku. No, njegov duh, životna snaga, vedrina kao i ljubav prema glazbi pobjeđuju sve probleme.

Na otvaranju 14. DORF-a, u programu 'Tajna povijest rocka' bit će prikazan britansko-irski film o velikoj divi "Grace Jones: Bloodlight and Bami" (2017.).

O najboljem filmu u regionalnoj konkurenciji odlučit će novinarka Tina Šimurina, autorica prošlogodišnjeg pobjedničkog DORF filma "Putnici" i predsjednica prosudbenog žirija, povjesničar i autor dokumentarnih filmova Leon Rizmaul te Vladimir Šagadin, novinar, scenarist i izdavač stripova.

Bogat program organiziran je i u popratnom OFF DORF programu, koji se tri dana odvija u Hang Loose Rockabilly Baru. U suradnji sa specijaliziranom knjižarom Rockmark održat će se predstavljanje "Enciklopedije hrvatskog milenijskog rocka" autorskog dvojca Zorana Tučkara i Stjepana Vrečka. Gosti festivala moći će se zabaviti uz POP UP kviz karte, a nakon svake večeri u Hang Looseu organizirane su i tematske večeri.

Tijekom vikenda na istom mjestu održat će se i sajam rabljene HI-FI opreme. Svoje plakate kroz izložbu "12 Artplakata" premijerno će predstaviti studio Artplakata, koji su i autori ovogodišnjeg DORF plakata.

Filmski tjedan u Vinkovcima četvrtu godinu zaredom organizira Udruga ljubitelja filma RARE Vinkovci, uz potporu Grada Vinkovci i Vukovarske srijemske županije.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum