ZAGREB

Filmski festival u Cannesu neće se održati ni u srpnju

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Ovogodišnje, 73. izdanje filmskog festivala u Cannesu ipak se neće moći održati u srpnju, kao što se razmatralo sredinom ožujka, no dio programa održat će se online.

Hrvatski audiovizualni centar prenosi da se, nakon što je francuski predsjednik Emmanuel Macron objavio da su zabrane svih masovnih okupljanja na snazi sve do sredine srpnja zbog pandemije koronavirusa, festival u Cannesu ipak ne može ni tada održati.

"Priznajemo da održavanje festivala krajem lipnja ili početkom srpnja sada više nije opcija. Teško je pretpostaviti da će se festival ove godine održati u svom originalnom obliku", ističe se u službenom priopćenju Filmskog festivala u Cannesu koji se prvotno trebao održati od 12. do 23. svibnja.

Festival je počeo pregovarati s mnogim profesionalcima u Francuskoj i u inozemstvu i svi su se složili da trebaju istražiti sve opcije kako bi ta prestižna manifestacija mogla dati svoj doprinos filmskoj 2020. godini.

Festivalski sajam Marché du Film prebačen je u virtualno okruženje, a važni paralelni programi "15 dana autora", Tjedan kritike i l'ACID (za distribuciju nezavisnog filma) su otkazani.

Bez obzira na sve, dodaju, festival i sajam koji se u sklopu njega inače održava, Marché du Film, nastavit će dokazivati važnost uloge koju imaju film, umjetnici, profesionalci, kina i publika, a ostale novosti redovito će objavljivati.

Još nije poznat točan termin kada će se Marché du Film, koji godišnje privuče više od deset tisuća akreditiranih profesionalaca, održati online, no ubrzano se priprema.

Organizatori paralelnih programa poručili su da je nemoguće  predvidjeti razvoj događaja zbog zdravstvene krize s kojom se trenutno suočavamo, no svaki od njih u dogovoru s Filmskim festivalom u Cannesu, traži najbolje načine na koje mogu pružiti potporu filmovima koji su prijavljeni na njihovo ovogodišnje izdanje.


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater