ZAGREB

Filmska instalacija Ane Hušman u Zbirci Richter

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


U Zbirci Richter na Vrhovcu u četvrtak, 25. studenog, otvara se izložba "Čovjek bez kuće je beskućnik, što je kuća bez stanara?" multimedijalne umjetnice Ane Hušman.

Na izložbi će se predstaviti filmska instalacija Ane Hušman koja je posebno osmišljena za prostor Zbirke Richter, a nastala je nakon dvogodišnjeg istraživanja zbirke, arhiva i nekadašnjeg doma bračnog para Kareš Richter. 

Posjetitelji će moći prošetati cijelom kućom, izložiti se potencijalnim scenarijima korištenja prostora, pratiti dijaloške orijentire nastale na teorijskim tekstovima Vjenceslava Richtera. 

"Kroz dekonstrukciju klasičnih muzeoloških protokola selektiranja i izlaganja, gledanja i kretanja stvara se špijunka uperena u okruženje, misli i ideje nekadašnjih vlasnika", napominje se u najavi.

Uz izložbu objavljena je istoimena publikacija s tekstovima kustosica izložbe, Ivane Meštrov i Jasne Jakšić, te neobjavljenim tekstom Vjenceslava Richtera koji se, napominje se, u današnje vrijeme klimatske krize ali i krize transporta i infrastrukture uzrokovane pandemijskom zbiljom, čini iznimno aktualnim.

Iz MSU-a kažu kako Hušman u svojim radovima raščlanjuje strukturu i teksturu filmskih elemenata kroz različite forme filma, instalacije, knjige, zapisa slike, zvuka, teksta. 

"Eksperimentira s mogućnostima animacije, dokumentarnim i igranim elementima u filmu, glasom i artikulacijom. Unutar radnih procesa, zanima je propitivanje i obrtanje pozicije amaterskog i profesionalnog subjekta performativnosti, samog medija te struktura koje diktiraju i proizvode obrasce ponašanja", dodaju.

Izvanredna je profesorica na Odsjeku za animirani film i nove medije Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, nagrađivana autorica u Hrvatskoj i inozemstvu.

Izlagala je diljem svijeta, a ova njezina izložba bit će otvorena do 29. siječnja.
 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater