ZAGREB

Filmovi Maksimilijana Paspe i njegovih nasljednika u Kinoklubu Zagreb

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Kinoklub Zagreb priprema za 22. listopada poseban filmski program “Paspom na Paspu” posvećen stvaralaštvu osnivača kluba  i pionira hrvatskog kinoamaterizma Maksimilijana Paspe, ali i njegovih nasljednika koji će tom prigodom posjetiti klub.

Obitelj Paspa emigrirala je u Sjedinjene Američke Države, gdje su se njegovi nasljednici nastavili baviti filmom. Maksimilijanov sin Aleksandar također je bio kinoklubaš, a njegov praunuk Alexander postao je profesionalni redatelj i scenarist. Phillip i Alexander bit će na zagrebačkim projekcijama.

Događaj, u okviru će se održati projekcije autorskih filmova nekoliko generacija te obitelji, potaknuo je Maksimilijanov unuk Phillip Paspa koji se javio Kinoklubu kako bi saznao nešto više o nasljeđu svog djeda.

Na programu će biti filmovi trojice Paspi, a kratki uvod u stvaralaštvo i značaj Maksimilijana Paspe u hrvatskoj filmskoj povijesti dat će Lucija Zore. 

Prikazat će se Maksimilijanov film "Na plavom Jadranu" (1936.; 1951.), Aleksandrov "Tri mangupa" (1952.), dok će Alexander predstaviti svoj nagrađivani kratkometražni film "Malefica", znanstveno-fantastični horor borbi protiv ovisnosti o opioidima.

U razgovoru koji će voditi Luka Ostojić od Phillipa Paspe saznat će se nešto o povezanosti obitelji Paspa i KKZ-a.

Programi se održavaju u suradnji s Hrvatskim državnim arhivom.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of