ZAGREB

Filmovi književnika Ephraima Kishona u "Tuškancu"

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Zagrebačko kino Tuškanac pripremilo je za kraj studenog program filmova proslavljenog književnika za kojega je manje poznato da je uz uspješnu literarnu karijeru radio i na filmu - Ephraima Kishona.

U programu "Portreti: Filmske satire Ephraima Kishona" 29. i 30. studenog prikazat će se tri filma koja je Kishon napisao i režirao - "Policajac" (1971), "Sallah Shabati" (1964) i "Veliko kopanje" (1969).

Malu retrospektivu otvara "Policajac", četvrti kino film slavnog satiričara i jedan od najvećih uspjeha njegove filmske karijere.

U glavnoj ulozi je Shaike Ophir, jedna od najvećih zvijezda izraelske kinematografije i televizije, koji tumači policijskog dobrodušnog i ekstremno naivnog policajca koji ni nakon dvadeset godina karijere ne dobiva unapređenje, a pomoć pronalazi na najmanje očekivanom mjestu.

Kako ističu iz "Tuškanca", Kishon kroz formu komedije i taj lik propituje društvenu problematiku poput židovsko–arapskih odnosa, religije, rase, prostitucije, trgovine drogom. 

Film je bio veliki hit, nominiran za Oscara i osvojio je Zlatni globus za najbolji film na stranom jeziku. 

U utorak slijedi film "Sallah Shabati", Kishonov scenarističko-redateljski filmski prvijenac koji je s više od milijun kino gledatelja bio do tog trenutka nagledaniji i najisplativiji izraelski film na domaćem tlu. 

Postao je i prvi izraelski film sa snažnijim inozemnim odjekom i prvi nominiran za Oscara (za najbolji film izvan engleskog govornog područja)".

Osvojio je Zlatni globus za najbolji film na stranom jeziku i afirmirao naslovnog glumca Hayma Topola, koji je također nagrađen Zlatnim globusom za najboljeg novog glumca. 

Sallah Shabati bliskoistočni je Židov koji ne voli naporan rad pa misli da će mu biti lagodnije živjeti u novoosnovanoj Državi Izraelu, gdje odlazi sa svojom obitelji. Kad stignu u Izrael, vlasti ih privremeno smještaju u tranzitni logor, no uskoro shvaćaju da privremenost tog boravka i nije tako privremena.

Također u utorak, u kasnijem terminu, na rasporedu je film "Veliko kopanje", komedija za koju je Kishon dobio ideju kad zbog noćnih uličnih radova nije mogao spavati. Glavna meta filma, kao i često u njegovim radovima, bila je birokracija, njezin formalizam i apsurdne procedure.

Radnja filma smještena je u Tel Aviv - psihijatrijski pacijent kompulzivno opsjednut kopanjem, pobjegne iz sanatorija, ukrade pneumatsku bušilicu, dolazi na najprometniju gradsku raskrsnicu i počne bušiti asfalt upravo ispred najpoznatijeg gradskog kina, Mugrabija. 

Policajci i gradski službenici, zahvaljujući birokratskoj zbrci, misle da je on pravi radnik i pomažu mu koliko mogu, no okolni stanari počnu se buniti zbog buke. Nadređeni zato šalju mnoštvo radnika i strojeva da mu pomognu što prije dovršiti 'posao', svakako prije lokalnih izbora. 

Ta "izuzetno energična komedija u slapstick stilu" naišla je na izvrstan prijem kod publike, bila je nominirana za Zlatni globus za najbolji film na stranom jeziku i za glavnu nagradu Zlatni Hugo uglednog festivala u Chicagu. 

Uz druga dva u programu, "Veliko kopanje" smatra ključnom točkom Kishonova relativno malog, ali značajnog filmskog opusa, zaključuje se u najavi.

Program je ostvaren u suradnji Veleposlanstvom Države Izrael u Hrvatskoj, a  svi filmovi imaju hrvatske podnaslove. 

Za ulazak na sve projekcije kina Tuškanac potrebna je EU digitalna covid potvrda ili drugi odgovarajući i važeći dokaz o prebolijevanju ili testiranju.

Iz "Tuškanca" najavljuju i da će zbog preuređenja dijela kina biti zatvoreni od 15. prosinca do 3. siječnja iduće godine, kada se ponovno otvoriti filmom "2001: Odiseja u svemiru" Stanleya Kubricka.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater