ZAGREB

Film "Kuća Cardin" otvara treće izdanje DA2 Film Festivala

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Filmom "Kuća Cardin", autorizirani dugometražni dokumentarac  P. Davida Ebersolea i Todda Hughesa o životu i stvaralaštvu Pierrea Cardina, rijedak uvid u um tog genija u petak u zagrebačkoj Uraniji počinje treće izdanje DA2 Film Festivala. 

Prvi međunarodni natjecateljski filmski festival u regiji i treći u svijetu koji objedinjuje filmove na temu dizajna, arhitekture i umjetnosti, DA2 – Zagreb Design, Art & Architecture Film Festival, predstavlja osam dugometražnih filmova iz recentne svjetske produkcije.

Kako su najavili organizatori, ovogodišnji program donosi i film "Fellinopolis" talijanske redateljice Silvije Giuletti, u kojem imamo priliku vidjeti Maestra i njegova lica "zaigranog šarmera, predanog perfekcionista, lukavog manipulatora" i mnoga druga snimljena skrivenom kamerom njegovog bliskog suradnika, Ferruccija Castronuove.

"Gianni Berengo Gardin: priča o dva gradaE Donne Serbe-Davis, najavljuje se kao upečatljivi dokumentarac koji istražuje pitanje negativnih posljedica turističke industrije na svoje destinacije, u ovom slučaju kroz objektiv najpoznatijeg talijanskog fotografa i vizure njegove omiljene teme – Venecije.

Film "Mau", čiju režiju potpisuju Benji i Jono Bergmann, prati neobičnu profesionalnu putanju Bruce Maua dizajnerskog  inovatora i kreativnog autsajdera, koji se iz grafičkog dizajnera svjetske klase i savjetnika korporacija poput Coca-Cole i Disneyja prometnuo u aktivista posvećenog društvenom boljitku.

Tel Aviv i njegov Bijeli grad – skup više od 4.000 građevina internacionalnog arhitektonskog stila tema je  filma "Grad želje" redatelja Marcela Prinsa koji kroz razgovore  s vodećim svjetskim arhitektima i akademicima istražuje načine na koji je modernistički pokret obdario taj još mladi bliskoistočni grad trajnim i neporecivim šarmom.  

Redateljice Lene Borch Hansen i Anna von Lowzow sa svojim filmom "Jørn Utzon: čovjek i arhitekt" donose priču o tom arhitektu, ispripovijedanu iz perspektive njegovih najbližih, koji otvoreno i iskreno dijele svoje anegdote i iskustva.

"Ja sam sunce", film Ilarije Gambarelli, intimni je portret talijanskog modnog dizajnera Lorenza Rive i njegova odnosa sa suradnikom i bivšim privatnim partnerom Luigijem Valiettijem.                               

Film "Novi Bauhaus – Život i naslijeđe Moholy – Nagyja", redateljice Alyse Nahmias, govori o tom slavnom slikaru, fotografu i profesoru, a motiviran je izazovom stvaranja u ograničenim okvirima Velike depresije i Drugog svjetskog rata.

Filmovi se natječu za službenu festivalsku nagradu Iskra koju međunarodni žiri dodjeljuje najinspirativnijem filmu, a s ciljem poticanja proizvodnje filmova koji tematiziraju dizajn arhitekturu i umjetnost,  razvoja kreativnog stvaralaštva i promocije hrvatske umjetnosti u svijetu. Nagrada je slika mladih hrvatskih umjetnika iz kolekcije - Erste Fragmenti.

Ove godine u žiriju su Alec Von Bargen (vizualni umjetnik, glumac i pisac iz SAD-a), Duška Zagorac (scenaristica, redateljica i producentica iz Sarajeva, s adresom u Velikoj Britaniji) i Idis Turato (nagrađivani riječki arhitekt).

Festival će trajati do 26. listopada u zagrebačkoj Uraniji – prostoru kreacije, te online od 23.listopada do 1.studenog.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater