SUMMER CLASSICS/LJETNA KLASIKA

FESTIVAL OPERE RIJEČKOG HNK-A U ARENI: U petak omiljena klasika Dvorak, Gershwin i Bolero na trampolinima

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Valentin Egel i Rijecki simfonijski orkestar (HNK Rijeka)

Valentin Egel i Rijecki simfonijski orkestar (HNK Rijeka)


Summer Classics/Ljetna klasika, festival Opere riječkog HNK-a Ivana pl Zajca u pulskoj Areni, nastavlja se u petak i ponedjeljak, 9. i 12. srpnja u 21.30 sati koncertima "Classical Favorites"/ "Omiljena klasika" Riječkog simfonijskog orkestra pod ravnanjem njihova mladog, virtuoznog šefa-dirigenta koji svojom iznimnom energičnošću i zadivljujućom lakoćom nadahnjuje umjetnike i oduševljava publiku.

Uz vrhunske riječke simfoničare, na koncertima će sudjelovati i članovi ansambla Baleta riječkog HNK te koncertima podariti novu, drugačiju, zadivljujuću dimenziju.

Koncert "Classical Favorites 1" donosi izvedbe triju doista omiljenih i široko poznatih orkestralnih djela. Prva je Dvorakova Deveta, simfonija "Iz Novoga svijeta", najpopularnije i najizvođenije klasično djelo uopće, što ga je slavni češki skladatelj komponirao za boravka u Americi. Pozvan da stvori američku nacionalnu glazbu, on je učinio i puno više.

Upivši originalne, narodne napjeve afričkih Amerikanaca i američkih starosjedilaca te dodajući i mnogo svoje slavenske duše, stvorio je prvu američku nacionalnu simfoniju "Iz Novoga svijeta", čiji je uspjeh bio senzacionalan.

Slijedi "Rapsodija u plavom", svima dobro znana skladba za klavir i orkestar Georga Gershwina koja mu je još u ranoj mladosti donijela svjetsku slavu. Najpoznatiji je to primjer simfonijskog jazza, jedno od djela zahvaljujući kojima je američka klasična glazba dobila vlastiti stil. Za klavirom će u Puli biti mladi, iznimno talentirani Viktor Čižić koji je svoj talent već potvrdio na brojnim koncertnim gostovanjima, festivalima i drugim glazbenim događanjima u Hrvatskoj i inozemstvu.

Treće djelo na programu oba koncerta bit će jedno od najpopularnijih djela ikada skladanih, Ravelov "Bolero", koje svojim stalnom melodijom i ritmom pa orkestralnim crescendom postiže nezaboravno čaroban efekt. Na izvedbama u Puli, na „Bolero“ će, u koreografiji poznatog grčkog koreografa Andonisa Foniadakisa, plesati članice i članovi riječkog Baleta na – trampolinima. Oni su su Marta Kanazir, Laura Orlić, Ksenija Krutova, Maria Mattaranz de las Heras, Soyoka Iwata, Michele Pastorini, Carlos Huerta Pardo i Nicola Prato.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter