ZAGREB

Festival komedija 10. Bobijevi dani smijeha od 7. do 25. studenoga

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Deseti Bobijevi dani smijeha, festival komedija kojim Glumačka družina Histrion tradicionalno otvara svoju sezonu, ove se godine održava od 7. do 25. studenoga, a niz od 16 predstava iz čitave hrvatske otvara svečana premijera nove histrionske predstave "Bila je to ševa".

Bobijevi dani smijeha, posvećeni velikom Histrionu Josipu Bobiju Marottiju, u desetom izdanju ugostit će komedije iz nekoliko zagrebačkih kazališta, Gradskog kazališta Komedije, Teatra Rugantino, Gradskog dramskog kazališta Gavelle, Satiričkog kazališta Kerempuh i Teatra Exit, kao i najnovije komedije kazališta iz niza hrvatskih gradova, Gradskog kazališta Požega, Glumačke družine Kreator iz Bjelovara, HNK-a u Varaždinu, Gradskog kazališta Virovitica, Gradskog kazališta Joza Ivakić iz Vinkovaca, HNK-a Zadar, Kotar teatra iz Delnica, te Kerekesh teatra iz Varaždina.

Festival 7. studenoga u Histrionskom domu svečano otvara premijera predstave "Bila je to ševa" Ephraima Kishona u režiji Lee Anastazije Fleger, u kojoj glume Hrvoje Klobučar, Vanda Winter i Zlatko Ožbolt.

"Svi znaju za tragičnu, ali romantičnu priču o Romeu i Juliji, jednom od najpoznatijih ljubavnih parova u svjetskoj književnosti", stoji u najavi. "Ostavljajući nam je, Shakespeare uvodi generacije mladih, a i starih čitatelja, u prilike u kojima ljubavnici odlučuju slijediti svoja srca, umjesto pravila i očekivanja svojih obitelji. Prikazuje nam istinsku, intenzivnu, veliku mladenačku ljubav i tom tragedijom ostavlja u suzama sve romantične duše ovog svijeta", dodaje se.

Pet stoljeća kasnije, Ephraim Kishon piše komediju o Romeu i Juliji i zamišlja veliki ljubavni par nakon trideset godina braka.

Bi li i tada njihova ljubav bila onako intenzivna, čista, uzvišena i posebna kao i kod Shakespearea? Bi li njihovu svakodnevicu punu ljubavnih stihova i romantike promijenila njihova kći Lukrecija – tinejdžerka u najgoroj fazi puberteta? Kakav im je odnos s puncem i punicom, prastarom Julijinom dadiljom ili fratrom Lorenzom koji ih je vjenčao? A, sigurno nas zanima što bi tek na naše ostarjele ljubavnike rekao još stariji Shakespeare?!

Odgovore na sva ova, a i druga pitanja nudi komedija s pjevanjem "Bila je to ševa".

Glumačka družina Histrion na 10. Bobijevim danima smijeha izvest će i svoje predstave "Stoka sitnog zuba" redatelja Zorana Mužića (13. studenoga) po tekstu komediografa Nina Škrabea, te "Na parove razbroj s'" po tekstu Petera Quiltera u režiji Ivana-Gorana Viteza (21. studenoga).

U ponedjeljak, 8. studenoga, u Histrionskom domu nastupit će Gradsko kazalište Požega s predstavom "Guja u njedrima" koju je po tekstu slavnog britanskog dramatičara Alana Ayckbourna postavio Rajko Minković. Kroz crni humor i u duhu napetog psihološkog trilera, uz neočekivane smjerove, zaplete i rasplete, publiku provode Ines Bojanić, Jasna Palić Picukarić, Hana Hegedušić / Ružica Maurus.

Glumačka družina Kreator iz Bjelovara na festivalu nastupa u utorak, 9. studenoga, s predstavom "Deset pjesama koje su označile kraj mog ljubavnog života" autora, redatelja i izvođača Ivana Ožegovića. U srijedu, 10. studenoga, u Histrionskom domu gostuje HNK u Varaždinu s komedijom "Matiaš grabancijaš dijak" redatelja Krešimira Dolenčića.

Gradsko kazalište Komedija na 10. Bobijevim danima smijeha gostuje u četvrtak, 11. studenoga, s ciničnom Machiavellijevom komedijom "Mandragola" u režiji Zorana Mužića. Satiričko kazalište Kerempuh u programu je u petak, 12. studenoga, s Molièrovom komedijom "Škrtac" redateljice Dore Ruždjak Podolski (predstava se izvodi u Kerempuhu), a Teatar Rugantino nastupa u nedjelju, 14. studenoga, s komedijom o metamorfozama ljubavi "Uvijek će nam ostati ljubav" redatelja Darija Harjačeka.

Zagrebačka će publika na ovogodišnjim Bobijevim danima smijeha moći pogledati i predstave "Gospođa majka je preminula" Gradskog kazališta Virovitica (15. studenoga), "Viđenje Isusa Krista u kasarni V.P. 2507" Gradskog kazališta Joza Ivakić iz Vinkovaca (16. studenoga), "Zagreb 2020", GDK Gavelle (17. studenoga), te "Fešta" Teatra Exit (19. studenoga, izvedba u Teatru Exit).

Istoga dana, u Histrionskom domu gostuje HNK Zadar s predstavom "A di smo sad, moja Stoše". Kotar Teatar iz Delnica u programu je u subotu, 20. studenoga, s predstavom "Dobro došao u klub", a Kerekesh Teatar iz Varaždina s predstavom "Imovina" 23. studenoga.

Festival 25. studenoga u Histrionskom domu zatvara svečana dodjela nagrada 10. Bobijevih dana smijeha, nakon čega slijedi repriza predstave "Bila je to ševa".

Sve se predstave održavaju u 20 sati u Histrionskom domu (Ilica 90), osim predstava Satiriškog kazališta Kerempuh i Teatra Exit, koje će se održati u matičnim kazalištima.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater