ZAGREB/GROŽNJAN

Festival Jazz is Back! BP 2021. u Grožnjanu od 14. do 27. srpnja

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Grožnjanom će i ove godine u drugoj polovici srpnja odzvanjati zvuci jazza jer će taj istarski gradić od 14. do 27. srpnja ugostiti najveća hrvatska i svjetska jazz imena na tradicionalnom Festivalu Jazz is Back! BP - hommageu svom pokretaču Bošku Petroviću.

Riječ je o najdužem jazz festivalu u Hrvatskoj na kojemu će ove godine tijekom 14 koncertnih večeri nastupiti eminentni jazz i blues glazbenici iz cijeloga svijeta, istaknula je u srijedu u Grožnjanu na predstavljanju ovogodišnjega festivalskog programa tajnica Hrvatske glazbene mladeži (HGM) Dubravka Dujmović Kušan. Podsjetila je da je većina utjecajnijih glazbenika iz Hrvatske i regije napravila prve korake upravo u Grožnjanu gdje se na neki način brusila i njihova odluka da odaberu glazbu kao profesionalne karijere.

Festival se održava u suradnji Općine Grožnjan, Polivalentnoga kulturnog centra Grožnjan i Međunarodnoga kulturnog centra HGM-a u Grožnjanu, priopćio je HGM.

Legendarni hrvatski glazbenik Boško Petrović pokrenuo je festival 1999. a  Europska jazz federacija proglasila ga je 2008. najboljim europskim malim (boutique) jazz festivalom.

BP Evening na početku festivala

Festival će biti otvoren koncertom BP Evening na kojem će nastupiti Primož Grašić, Mario Mavrin, Vid Jamnik i gosti. 

Dan nakon, 15. srpnja, nastupit će Grožnjan All stars - Luis Bonilla, Alex Sipiagin, Elvis Stanić, Karlheinz Miklin Jr., Lea Lovrenčić, Joe Kaplowitz i Goran Rukavina. Zoran Predin održat će koncet 16. srpnja, a večer iza rezervirana je za Andreju, Rundeka i ekipu Ftičeki.

"Žena za sva vremena" Zdenka Kovačiček nastupit će 20. srpnja, a Kaplowitz jazz kvartet 24. srpnja. Završnu koncertnu večer festivala Jazz is Back! BP, 27. srpnja uveličat će hrvatska diva Josipa Lisac, a večer prije nastupit će JM International Music School Finale, studenti i mentori Ljetne jazz škole.

Istaknuto je kako ove godine posebnu pozornost pubuđuje nastup Nica Collins, bubnjara i sina poznatoga Phila Collinsa koji je svirao s ocem, a nastupa i solo s vlastitim bendom "Better Strangers".

Uz navedene koncertne večeri održat će se i Ethno Croatia, JMI World Jazz Orchestra & Luis Bonilla, Next generation - Hrvoje Kralj, Borko Rupena, Valdemar Kušan, Luka Čapeta, Nikola Šantek, kao i Exploding Pig te Croatia Drum Camp finale sa studentima i mentorima.

Jedinstven spoj kulture i gastronomije

"Festival jazza u Grožnjanu je definitivno primjer kako bi mogli u jednoj knjizi objasniti kada se kultura, turizam i umjetnost spoje i od toga naprave lijep turistički proizvod koji živi i potvrđuje se već 22 godine", naglasio je Denis Ivošević, direktor Turističke zajednice Istarske županije. Dodao je da u u kulturi i umjetnosti nije uvijek jednostavno pronaći diversifikaciju koja će iz godine u godinu biti atraktivna i koja će biti motiv dolaska gostiju.

Posebnost festivala jest i što u festivalskom programu objedinjuje sve što se zbiva u Grožnjanu - tako će se istovremeno s festivalom održati i Ljetna jazz škola HGM-a u kojoj će podučavati međunarodni tim mentora.

Uz festivalske večeri i jazz školu bit će održan i sedmodnevni seminar "Croatia Drum Camp"- od 20. do 26. srpnja. Tijekom 14 dana održat će se i radionice jazz klavira, gitare, bubnjeva, trube, trombona, vokalna radionica, bas i saksofon, radionica za ansamble, te predavanja gostujućih umjetnika na festivalu. Grožnjan svake godine, uz renomirane mentore, ugosti mlade talentirane glazbenike, sudionike seminara i radionica, iz Hrvatske, Slovenije, Austrije, Njemačke ali i drugih europskih država te SAD-a, te su mladi u fokusu svih grožnjanskih aktivnosti.

Istaknuto je da je grožnjanski festival i odličan primjer kako se kroz suradnju i povezivanje kulture i turizma može napraviti jedinstveni proizvod koji izražava kulturnu i gastronomsku ponudu lokaliteta gornje Bujštine.

Na festivalu će se predstaviti brojni vinari i uljari, a posjetitelji će moći kušati i specijalitete priređene prema receptima svjetski poznatih jazz glazbenika koji su radili i nastupali u Grožnjanu.

Festival će se moći pratiti i putem streama na Youtube kanalu Općine Grožnjan i HGM-a, a program podržavaju Ministarstvo kulture i medija, Turistička zajednica Istarske županije i Općina Grožnjan

Na predstavljanu programu bili su, uz ostale, Claudio Stocovaz, načelnik Općine Grožnjan, i Rino Duniš, predstavnik Polivalentnoga kulturnog centra Grožnjan,

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum